Вода исправна за пиће, већина путних праваца проходна


КОТОР ВАРОШ, 17. МАЈА – Вода из которварошког водовода исправна је за пиће, показали су резултати узорка воде и стручног разматрања са аспекта физичко-хемијских и микробиолошких параметара.

Након четири дана, Которварошани могу користити воду за пиће. Оспособљени су водоводи у Масловарама и Шипрагама, а данас смо се суочили са проблемом оштећења водовода у Врбањцима код мјеста Васин Вир, гдје је петнаестак домаћинстава остало без воде. Вјерујем да ће у току сутрашњег дана и тај проблем бити ријешен“, рекао је Срни начелник општине Котор Варош Зденко Сакан.

IMG-3e15c5bae6a7c8cf9e0a1566843007f6-V

Сакан је са сарадницима обишао угрожена подручја у мјесној заједници Липље, гдје су извођачи радова успјешно отклонили одроне са пута и оспособили комуникацију према Симуновићима, Томићима и Петровићима.

Оспособљени су сви путеви у Шипрагама и Масловарама, преостало је да се током викенда стави у функцију пут према Божићима, а завршетком тих радова сви путни правци на подручју општине били би проходни“, поручио је Сакан и додао да је Божића поток знатно оштетио потпорни зид конака у манастиру Липље.

IMG-e8a5bcc34e27de8dace075b77cc1522a-V

У мјесној заједници Забрђе завршена је санација пута према насељу Кобаш, у Читлуку је механизација радила на чишћењу блата из дворишта, насипању и равнању дворишта, док су у Новом Селу испумпавани бунари и подруми.

Уз помоћ ватрогасне јединице, урађена је дезинфекција више поплављених домаћинстава у Читлуку, Шибовима, Врбањцима и Рипишту, гдје су се власницима објеката придружиле и комшије у настојању да се што прије створе нормални услови за живот“, нагласио је Сакан.

IMG-260742a824cd23a81123edecc11f0c02-V

Екипе Црвеног крста снабдијеле су прехрамбеним пакетима и водом за пиће преостала поплављена домаћинста у Читлуку и Црној Ријеци, а, захваљујући донацији Црвеног крста Републике Српске, обезбијеђене су залихе ћебади, прехрамбених и хигијенских пакета, док је компанија “Кока-кола” даровала 600 литара пијаће воде.

Комисија за процјену штете на објектима је на терену и прегледана је већина објеката у Котор Варошу и Забрђу, а из општине апелују грађане да до сриједе, 22. маја, служби Цивилне заштите пријаве штету од поплава како би комисије могле изаћи на терен.

IMG-9aa6d5b4ecd3341cde9c1b50e93bcb32-V