Na Bogojavljenje plivanje za Časni krst

Na Bogojavljenje plivanje za Časni krst


KOTOR VAROŠ, 11. JANUARA – U Kotor Varošu će na Bogojavljenje treći put biti organizovano plivanje za Časni krst u rijeci Vrbanji.

Inicijativu za ovu manifestaciju je pokrenulo Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš, načelnik opštine Zdenko Sakan je generalni pokrovitelj takmičenja, a organizator Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš.

Na današnjem sastanku načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana i arhijerejskog namjesnika kotorvaroškog Milenka Narića sa predstavnicima Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije precizirani su detalji plivanja za Časni krst u rijeci Vrbanji.

Program će početi u 9.00 časova služenjem Svete liturgije u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a biće nastavljen bogojavljenskom litijom glavnom gradskom ulicom do Kotorskog mosta, gdje će biti osveštana voda i spušten krst u Vrbanju.

Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i zato želimo da ga obilježimo dostojanstveno, a svi koji taj dan uđu u vodu dobijaju blagodet i simbolični su pobjednici“, rekao je Narić i pozvao sve vjernike i ljude dobre volje da uzmu učešće u Svečanoj litiji.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je podržao ovu manifestaciju i činjenicu da je ona postala tradicionalna.

Ovo viteško takmičenje je jedan od najljepših pravoslavnih običaja i sa zadovoljstvom sam prihvatio ulogu pokrovitelja, a iskoristio bih priliku da pozovem sugrađane da isprate ovaj jedinstveni običaj“, istakao je Sakan.

IMG-3075f081023c1d93db084114968a0abc-V

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobija zlatni dukat, dar Alekse Vučanovića i umjetničku sliku Branka Rusmira, a ostali učesnici dobiće prigodne poklone.

Iz Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije ističu da su podršku ovom događaju, koji je prošle godine okupio 22 takmičara i blizu 2.000 posjetilaca, pružili brojni privredni subjekti sa područja opštine.


Hit Counter provided by technology news