Одржано "Вече смијеха и сатире"

Одржано “Вече смијеха и сатире”


КОТОР ВАРОШ, 20. МАЈА – У которварошкој кино-сали синоћ је одржано “Вече смијеха и сатире”, на коме су учествовали пјесник и сатиричар Живко Вујић, пјесник и хумориста Миладин Берић из Бања Луке и которварошки књижевник и сликар Петар Ђаковић.

Fotografija-0572

Програм су својим позоришним перформансом отворили млади глумци Бојан Топић и Милан Чавић, као “бруцоши” који полажу пријемни испит.

Домаћи сатиричари и комичари сматрају да је хумор веома присутан међу људима, а Живко Вујић истиче да прво треба направити разлику између хумора и сатире.

Разлика је у томе што хумор насмијава народ, а сатира исмијава појединце или појаве у народу. Сваки вид опуштања и давања себи задовољства многоструко је користан и прави је лијек против стреса“, рекао је Вујић.

Бањалучки сатиричар Миладин Берић објаснио је зашто су политичке теме плодно тло за сатиру на овим просторима и зашто су посјетиоци на њих тако добро реаговали.

Fotografija-0579

Тешко је бити сатиричар у Шведској или Норвешкој, гдје је све уређено, а Балкан је једноставно плодно тло за сатиру“, истакао је Берић.

Которварошки књижевник и сликар Петар Ђаковић сматра да је данас међу људима све мање весеља, те да је због беспарице и незапослености оно потиснуто из обичног понашања грађања.

Fotografija-0575

Многобројни посјетиоци су учеснике програма често прекидали громогласним аплаузима.

Успјешан организатор “Вечери смијеха и сатире” је био которварошки Центар за културу, спорт и информисање.