Plivači – čuvari narodne tradicije

Plivači – čuvari narodne tradicije


KOTOR VAROŠ, 17. JANUARA – Pripreme za Bogojavljensko plivanje ulaze u završnu fazu, a do danas se prijavilo 14 plivača, koji će sutra imati obavezan ljekarski pregled u Domu zdravlja “Sveti Pantelejmon”.

Za Bogojavljenski krst će plivati samo najhrabriji i najspremniji, a nakon ljekarskog pregleda će biti poznat tačan broj učesnika. Organizatori poručuju da prijave traju još danas, a sutra u jutarnjim časovima spisak plivača biće proslijeđen Domu zdravlja “Sveti Pantelejmon”.

Doktor Slađan Kalamanda će u periodu od 10.00 do 16.00 časova obaviti opšti pregled svih učesnika, jer ova manifestacija nije samo prikaz snage duha, već i tijela“, istakli su u Organizacionom odboru ove manifestacije i posebno se zahvalili direktoru kotorvaroškog Doma zdravlja Vladimiru Bibiću.

Koliki je značaj ovog događaja najbolje pokazuje i veliko interesovanje Kotorvarošana, što je dokaz da dobro organizovane manifestacije prilikom vjerskih praznika izazivaju veliku pažnju.

Ova manifestacija ima vjerski karakter i svi koji uđu taj dan u rijeku Vrbanju su pobjednici, jer je u pitanju viteštvo i sportski duh, a ne takmičenje“, rekao je arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić.

IMG-3075f081023c1d93db084114968a0abc-V

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobija zlatni dukat, dar Alekse Vučanovića, umjetničku sliku Branka Rusmira i zastave Republike Srpske i Vojske Republike Srpske, najmlađi učesnik dobija poklon butika “Best”, a najstariji dar prodavnice bijele tehnike “Zeus”.

Za sve učesnike plivanja za Časni krst načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je obezbijedio majice kao trajnu uspomenu na ovaj dan, a Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš i načelnik Sakan su pripremili ručak u restoranu “Naša kafanica” za sve takmičare.

Preduzeće “Kvimpeks” je za sve posjetioce obezbijedilo toplo posluženje (kuvano vino), dok će “Žitopeka” omogućiti svim gledaocima da degustiraju koktel peciva.

Podršku ovom događaju pružili su još KP “Bobas”, “Vrbanja šume”, ŠG “Vrbanja”, kotorvaroška poslovnica “Elektrokrajine”, “Dermal”, “Građus”, “Bor Petrol”, “Dekol”, Auto servis “Moma”, pekara “Obeliks”, “Prevoz Golub”, kafe bar “Deus”, mesnica “Žar”, kafe bar “Metaksa”, kafe bar “Pikolo” i penzionisani policajac Goran Bubić, koji je i ove izradio Časni krst.

Svi koji žele podržati ovu istinsku svetkovinu koja okuplja najveći broj Kotorvarošana mogu to da učine do subote, kada će plivači zaplivati u rijeci Vrbanji.


Hit Counter provided by technology news