Побједник Далибор Стојановић из Бијељине


КОТОР ВАРОШ, 26. ЈУЛА – Тријумфом велемајсторског кандидата Далибора Стојановића из Бијељине у Котор Варошу је данас завршен Трећи међународни шаховски турнир, који је окупио 44 такмичара из Њемачке, Србије, Црне Горе и БиХ.

Стојановићу је припало прво мјесто према додатним критеријумима /Средишњи Бухолц систем/ са освојених 5,5 поена, колико је имао и другопласирани велемајстор Миодраг Савић из Зворника. Треће мјесто освојио је србијански велемајстор Борко Лајтхајм из Земуна са пет поена.

Стојановић је похвалио гостопримство мјештана Котор Вароша и организаторе који су се потрудили да овај турнир буде уврштен у календар Свјетске шаховске асоцијације.

Играо сам врло добро комплетан турнир, нисам изгубио ниједну партију, са 4 побједе и три ремија сам презадовољан. Ово ће ми добро послужити као припрема за шаховску олимпијаду у Грчкој наредне године, гдје би требао наступити за репрезентацију БиХ“, истакао је Стојановић и изразио наду да ће турнир сљедеће године бити још масовнији.

Најуспјешнија шахисткиња је Ивана Микић из Шаховског клуба “Орашје”, најбољи такмичар у кадетској конкуренцији је домаћи шахиста Драган Станковић, док је у конкуренцији ветерана највише успјеха имао Недељко Марковић. Сергеју Молчанову је уручено признање за најбољег домаћег шахисту, а награђени су и Фахрудин Халиловић и Невен Алексић који су остварили најбоље рејтинг резултате до 2.100 и 2.300 ФИДЕ бодова.

Највећи успјех од домаћих такмичара је остварио Златко Крагић, остваривши најбољи рејтинг резултат. Дипломе и новчане награде најуспјешнијим такмичарима уручио је директор турнира Предраг Тешић, који је посебно похвалио учешће великог броја младих шахиста јер су имали могућност стицања рејтинг бодова.

Организатори турнира били су Шаховски клуб “Котор Варош” и Удружење грађана “Центар младих”, а покровитељи су Влада Републике Српске и општина Котор Варош.