Podijeljeno šest motokultivatora za ugrožene minama


KOTOR-VAROŠ, 31. OKTOBRA – Podjelom prvih šest doniranih motokultivatora u opštini Kotor-Varoš počela je realizacija projekta Socio-ekonomsko osnaživanje žrtava mina i njihovih porodica kroz poslovnu obuku i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje, koji finansira EU u iznosu od 93.000 KM.

traktori

Predstavnik njemačke nevladine organizacije ASB Ištvan Kolar istakao je da je u opštini Kotor-Varoš 20 korisnika prošlo obuku i da je bilo predviđeno zapošljavanje njih 12, ali da je zbog velike zainteresovanosti i potrebe da se pomogne ovoj kategoriji ljudi donaciju dobilo 15 korisnika.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za opštu upravu opštine Kotor-Varoš Milijana Gavranić istakla je da je prvoj turi podijeljeno šest motokultivatora od ukupno devet koliko je predviđeno, dok će za preostalih šest korisnika biti uručene donacije u vidu mini sušara za bilje.

Ratni vojni invalidi Dražen Pezerović i Radovan Škorić istakli su da će im ova pomoć dobro doći, jer od plate teško mogu prehraniti svoje porodice.

Sredstva koja dobiju od opštine Kotor-Varoš i njemačke nevladine organizacije ASB usmjeriće u poljoprivrednu proizvodnju. “Posjedujem voćnjak od 600 sadnica, a zahvaljujući ovoj donaciji proširiću poljoprivredne djelatnosti i lakše realizovati predviđene aktivnosti“, rekao je Pezerović.

dva

Od 26 opština, koliko ih je obuhvaćeno ovim projektom, Kotor-Varoš je svoje aktivnosti realizovao u rekordnom roku, počevši od obezbijeđivanja dijela sredstava do organizacije obuke za učesnike.