Поносних 25 година 2. батаљона


Program

КОТОР ВАРОШ, 23. МАЈА – „Прије четврт вијека створен је снажан и јединствен батаљон, који је издржао бројне нападе и у тешким годинама рата одбранио Кнежево и Котор Варош и дао огроман допринос стварању Републике Српске“, истакао је ратни командант другог батаљона 22. Пјешадијске бригаде ВРС Слободан Жупљанин.

25 година од формирања 2. батаљона биће обиљежено служењем парастоса, прислуживањем свијећа и полагањем вијенаца на спомен обиљежја погинулим борцима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату у Котор Варошу, Масловарама и Сердарима, као и на мјесту страдања 14 српских бораца у Вигошти, а затим ће се борци и ратни команданти другог батаљона окупити у Масловарама, гдје ће бити уприличено постројавање и пригодно дружење.

Архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић и парох врбањачки Мирко Батар служиће у цркви Светог Пророка Илије у Врбањцима парастос за 99 бораца другог батаљона, који су положили највећу жртву за Републику Српску – свој живот.

Професионалним односом према задацима, који су често били ризични, показали смо да имамо батаљон достојан поштовања и дивљења. Обавеза свих нас је да пренесемо истину о отаџбинском рату на млађе нараштаје и будућа покољења“, рекао је Жупљанин.

Александар Саша Петровић је позвао све припаднике другог батаљона да 30. маја дођу на пригодно дружење у Масловарама, гдје ће бити уприличено и постројавање бораца.

Дух јединства који је красио наш батаљон у свим недаћама кроз историју мора бити настављен у будућим временима и то не само у христољубивој српској војсци, већ и у свим сегментима народног живота“, нагаласио је Петровић.

Он је подсјетио да је други батаљон два пута проглашаван за најбољи батаљон 1. Крајишког корпуса ВРС.

30. маја ћемо евоцирати успомене на ратне дане, одати пошту погинулим саборцима, а плод наше заједничке борбе је оно што ми данас називамо Република Српска“, закључио је Петровић.

Највећи допринос други батаљон је дао у очувању Републике Српске на платоу планине Влашић, на којем је боравио највећи дио рата.