Почео Међународни шаховски турнир у Котор Варошу


КОТОР ВАРОШ, 23. ЈУЛА – Трећи Међународни шаховски турнир “PST – international chess tournament” почео је данас у Котор Варошу повлачењем првог потеза од стране директора турнира Предрага Тешића.

На турниру учествују 44 такмичара из Србије, Црне Горе и БиХ. Директор турнира Предраг Тешић је рекао да ова манифестација, која ће трајати четири дана, има завидан рејтинг и да је присутно по шест велемајстора и интернационалних мајстора, те четири ФИДЕ мајстора.

Освајач златне олимпијске медаље Црногорац Драгиша Благојевић, петоструки шампион Републике Српске Миодраг Савић, репрезентативац БиХ Далибор Стојановић, четвороструки првак бивше Југославије Милан Вукић, само су нека од звучних имена који ће се борити за титулу шампиона у Котор Варошу“, нагласио је Тешић.

Турнир се игра по швајцарском систему – ФИДЕ варијанта. Биће играно седам кола уз темпо игре од 90 минута по играчу за цијелу партију и додатак од 30 секунди по потезу, почев од првог потеза.

Генерални покровитељ турнира је Влада Републике Српске уз подршку општине Котор Варош и бројних привредних субјеката.

Наградни фонд турнира износи 5.000 КМ и биће подијељен на редовне и специјалне награде. Побједнику турнира припашће 1.000 КМ, другопласираном 700 КМ, трећепласираном 500 КМ, а новчано ће бити награђени играчи који заузму првих осам позиција.

Специјалне награде биће додијељене играчима на основу рејтинга, а биће награђена и најбоља шахисткиња, ветеран преко 65 година, кадет до 18 година и најбољи играч домаћина – Шаховског клуба Котор Варош.

Главни судија је Мирза Миралем, а његов помоћник, савезни судија Немања Шипка, управо је на овом турниру прије двије године испунио норму за ФИДЕ судију.

Организатори турнира су Шаховски клуб Котор Варош и которварошко Удружење грађана “Центар младих”.