Служен парастос за 16 убијених Срба у Сердарима


КОТОР ВАРОШ, 17. СЕПТЕМБРА – Код спомен-обиљежја у селу Сердари и на мјесном гробљу Кукавице у општини Котор Варош данас је служен парастос за 16 Срба које су на данашњи дан прије 27 година убили припадници муслиманских снага.

Парастос за убијене чланове породица Сердар, Тепић и Бенцуз служио је парох врбањачки Драган Мијатовић, уз саслужење свештенства.

Вијенце код спомен-обиљежје положили су предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић, начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и родбина жртава.

Predsjednik Savčić

Њихова заједничка порука била је да је злочин у Сердарима један од највећих и најстрашнијих јер је почињен над недужним цивилима.

Савчић је поручио да жртве овог злочина никада не смију бити заборављене.

Познато је да је значајан број непријатељских војника учествовао у овом нападу, а само један човјек је процесуиран. Апелујем на оне који дијеле правду – да то чине на основу чињеничног стања и тежине злочина, односно да адекватно осуде злочинце“, рекао је Савчић.

Савановић је подсјетио да се сваке године на истом мјесту окупљају како би обиљежили овај дан.

Сваки пут је овај дан једнако тужан и тежак, али, овдје смо да браћу и сестре не би заборавили. Ономе ко не види своју прошлост – пише се лоша будућност“, поручио је Савановић.

Načelnik Sakan

Сакан је истакао да никада не смије бити заборављено оно што се 17. септембра 1992. године догодило у Сердарима.

Тешко је говорити на овом мјесту, поред споменика жртвама. Сваког 17. септембра треба да се сјетимо жртава, али и сваког борца који је стварао нашу отаџбину“, нагласио је Сакан.

Злочин у Сердарима један је од највећих и најмонструознијих који су почињени на подручју которварошке општине.

Најмлађа жртва злочина у Сердарима имала је четири, а најстарија 60 година.

Parastos na groblju u Kukavicama 2

У нападу на Сердаре у зору 17. септембра 1992. године убијени су Бранко /60/, Босиљка /53/, Јеленко /31/, Радмила /21/, Славко /60/, Данка /54/, Драго /47/, Мирко /31/, Славиша /22/ и Споменка Сердар /19/, Љубица /40/, Слободанка /12/ и Сњежана Тепић /4/, Никола Дукић /40/, те Славко /55/ и Славојка Бенцуз /21/.

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Фикрета Планинчића на 11 година затвора за злочин у Сердарима, док су Сеад Мензил и Мирсад Ватрач ослобођени, иако су и они првостепеном пресудом били осуђени на 11, односно 10 година затвора.