„Страдалници“ упозоравају на ризично понашање


КОТОР ВАРОШ, 26. ОКТОБРА – Глумци Бањалучког студентског позоришта су у оквиру фестивала омладинских позоришта „Варош фест“ синоћ извели представу „Страдалници“ Ежена Бријеа, а у режији Љиљане Чекић.

DSCN5510

Радња комада је смјештена на почетак 20. вијека и говори о младићу који сазнаје да је болестан од полно преносиве болести. Упркос упозорењима љекара он ступа у брак, инфицира супругу, добија болесно дијете, дијете има дојиљу… Тако се круг обољелих значајно повећава.

Редитељ представе Љиљана Чекић је истакла да је на бањалучкој сцени овај комад игран давне 1932. године у Народном позоришту Врбаске бановине и представља оштру критику друштва.

Урадила сам адаптацију текста, а поред основне теме која анализира проблеме полно преносивих болести, мени су биле занимљиве моралне дилеме које узрокују такве болести“, рекла је Чекићева и додала да су учесници представе млади људи старости од 18 до 22 године.

Глумци Бањалучког студентског позоришта су представу спремали више од три мјесеца, а за већину њих је ово прво појављивање пред позоришном публиком.

У раду на представи својим знањем помогао нам је и едуковани савјетник у превенцији и раној дијагностици полно преносивих инфекција Синиша Каракаш, јер су истраживања показала да млади нису довољно едуковани кад су полно преносиве болести у питању“, закључила је Чекићева.

„Варош фест“ се наставља вечерас у 19.00 часова невербалном представом „Кућа лутака“ у извођењу Градског казалишта младих из Витеза.