Туризам


Природни ресурси којим располаже општина Котор Варош као што су шуме и воде, а посебно извори бистре питке воде, пружају могућности за бржи и интензивни развој зимског и љетног туризма. На притокама Врбање могуће је развити, у свијету све популарнији флај-фишинг и на тај начин привући што више туриста, заљубљеника у нетакнуте природне љепоте. На подручју општине постоје прави природни драгуљи, као што су Вилењска врела, Бобас и јединствен водопад Скакавац.

Постоји и велики потенцијал за развој сеоског и планинског туризма. У току је изградња планинарског дома у Борцима, који представља идеалну ваздушну бању. Постоје и идеални услови за развој екстремних спортова као што су параглајдинг и планинарење, пошто су обронци Влашића неодољив изазов који не смије остати неискоришћен.

turizam

На подручју општине постоји спортска дворана, фудбалски стадион “Младост”, као и терени за мали фудбал, кошарку, одбојку, тенис. Постојећа спортска инфраструктура, чист ваздух и гостољубивост домаћина предуслов су да се велики број спортских екипа припрема за такмичења. Један од основних задатака свакако је сачувати природу и на том плану се мора непрекидно радити, како на едуковању корисника тако и на уређењу терена погодних за све врсте туризма и спортских активности, с обавезом да се природни ресурси – туристички потенцијали приведу намјени.

turizam2

Општина Котор Варош има претпоставке да користећи природне ресурсе и чисту средину развија туризам за шта је неопходно активније промовисати потенцијале за развој ове гране. Истовремено, јако је значајно пронаћи инвеститоре те се опредијелити за проналазак одређених тржишних ниша (излетнички туризам, риболовни туризам, сеоски туризам, итд.).


Hit Counter provided by technology news