Formirane komisije za procjenu štete


KOTOR VAROŠ, 15. MAJA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je danas da su formirane četiri opštinske komisije za procjenu štete nastale usljed poplava i klizišta na objektima, putevima i mostovima, poljoprivrednim zemljištima i komunalnoj infrastrukturi.

Iako nije proglašeno vanredno stanje na području opštine, konstatovali smo da smo u stanju teške elementarne nepogode jer su poplave i brojna klizišta prouzrokovali ogromnu štetu koja je u rangu majskih poplava iz 2014. godine“, istakao je Sakan i dodao da su opštinske komisije od danas na terenu.

On kaže da se samo protekle noći pojavilo desetak novih klizišta, pa je sva mehanizacija na terenu i pokušava da stavi u funkciju lokalne puteve.

Osim postojećih klizišta na Kruševu Brdu, Bodnjiku, Podbrđu i Rujevici, pojavila su se i nova u Vigošti i Liplju, tako da je sada prioritet uklanjanje odrona sa puteva. Svi lokalni putevi još nisu u funkciji, ali radimo na njihovom osposobljavanju“, naveo je Sakan.

On je dodao da su tri lokalna mosta u potpunosti uništena, dok su mostovi u Maljavi i Lujićima osposobljeni za prelaz pješaka.

DSCN9244

Sakan je rekao da mještani u poplavljenim područjima izbacuju vodu iz domaćinstava, čiste objekti, iznose smeće i namještaj, nakon čega će uslijediti dezinfekcija i deratizacija.

Analizirajući stanje na terenu, slobodno mogu reći da je šteta na infrastrukturi i objektima ogromna. Očekujem reagovanje Vlade Srpske i republičkih institucija jer bez njihove pomoći nećemo moći da saniramo posljedice“, rekao je Sakan, nakon današnjeg sastanka Štaba za vanredne situacije.

Direktor Komunalnog preduzeća “Bobas” Slobodan Jurić rekao je da je sanbdijevanje vodom u gradskom području uredno, a radnici ovog preduzeća danas su u mjesnim zajednicama Maslovare, Šiprage i Vrbanjci, gdje je stotinu domaćinstava bez vode.

Mještani Maslovara i Šipraga će u toku dana dobiti vodu, dok će u Vrbanjcima problem biti riješen u toku sutrašnjeg dana“, rekao je Jurić i dodao da će u toku dana biti poznati rezultati analize vode za piće.

DSCN9243

Direktor kotorvaroške “Elektrodistribucije” Goran Kušljić naglasio je da je snabdijevanje električnom energijom na području opštine u protekla dva dana bilo otežano jer su oštećena tri dalekovodna stuba.

U Maslovarama i Šipragama postoje određeni problemi sa napajanjem električnom energijom, ali radnici su neprestano na terenu. Očekujem da u toku dana stanje u ove dvije mjesne zajednice bude normalizovano“, rekao je Kušljić.

Ekipe Crvenog krsta su na terenu i u saradnji sa Vatrogasnim društvom dostaviće vodu za piće najugroženijim domaćinstvima. Stanovništvu u poplavljenim područjima danas će biti isporučeni i prehrambeni paketi, koje će distrubirati kao i juče radnici Centra za socijalni rad.


Hit Counter provided by technology news