Формиране комисије за процјену штете


КОТОР ВАРОШ, 15. МАЈА – Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан рекао је данас да су формиране четири општинске комисије за процјену штете настале усљед поплава и клизишта на објектима, путевима и мостовима, пољопривредним земљиштима и комуналној инфраструктури.

Иако није проглашено ванредно стање на подручју општине, констатовали смо да смо у стању тешке елементарне непогоде јер су поплаве и бројна клизишта проузроковали огромну штету која је у рангу мајских поплава из 2014. године“, истакао је Сакан и додао да су општинске комисије од данас на терену.

Он каже да се само протекле ноћи појавило десетак нових клизишта, па је сва механизација на терену и покушава да стави у функцију локалне путеве.

Осим постојећих клизишта на Крушеву Брду, Бодњику, Подбрђу и Рујевици, појавила су се и нова у Вигошти и Липљу, тако да је сада приоритет уклањање одрона са путева. Сви локални путеви још нису у функцији, али радимо на њиховом оспособљавању“, навео је Сакан.

Он је додао да су три локална моста у потпуности уништена, док су мостови у Маљави и Лујићима оспособљени за прелаз пјешака.

DSCN9244

Сакан је рекао да мјештани у поплављеним подручјима избацују воду из домаћинстава, чисте објекти, износе смеће и намјештај, након чега ће услиједити дезинфекција и дератизација.

Анализирајући стање на терену, слободно могу рећи да је штета на инфраструктури и објектима огромна. Очекујем реаговање Владе Српске и републичких институција јер без њихове помоћи нећемо моћи да санирамо посљедице“, рекао је Сакан, након данашњег састанка Штаба за ванредне ситуације.

Директор Комуналног предузећа “Бобас” Слободан Јурић рекао је да је санбдијевање водом у градском подручју уредно, а радници овог предузећа данас су у мјесним заједницама Масловаре, Шипраге и Врбањци, гдје је стотину домаћинстава без воде.

Мјештани Масловара и Шипрага ће у току дана добити воду, док ће у Врбањцима проблем бити ријешен у току сутрашњег дана“, рекао је Јурић и додао да ће у току дана бити познати резултати анализе воде за пиће.

DSCN9243

Директор которварошке “Електродистрибуције” Горан Кушљић нагласио је да је снабдијевање електричном енергијом на подручју општине у протекла два дана било отежано јер су оштећена три далеководна стуба.

У Масловарама и Шипрагама постоје одређени проблеми са напајањем електричном енергијом, али радници су непрестано на терену. Очекујем да у току дана стање у ове двије мјесне заједнице буде нормализовано“, рекао је Кушљић.

Екипе Црвеног крста су на терену и у сарадњи са Ватрогасним друштвом доставиће воду за пиће најугроженијим домаћинствима. Становништву у поплављеним подручјима данас ће бити испоручени и прехрамбени пакети, које ће диструбирати као и јуче радници Центра за социјални рад.