Јачање 6 которварошких мјесних заједница


КОТОР ВАРОШ, 28. СЕПТЕМБРА – „Одређивање визије мјесних заједница у БиХ“, била је тема састанка који је одржан у скупштинској сали у оквиру пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини“. Пројект представља заједничку иницијативу влада Швајцарске и Шведске, а имплементира га Развојни програм Уједнињених нација (УНДП) у БИХ.

DSC04723

У општини Котор Варош овим пројектом су обухваћене мјесне заједнице Котор Варош, Забрђе, Врбањци, Ободник, Масловаре и Грабовица.
Представници општине Котор Варош, мјесних заједница и невладиног сектора заједно са представницима УНДП-а радили су на проналажењу модела који ће омогућити квалитетнији живот свим грађанима.
Начелник Котор Вароша Далибор Вучановић изразио је задовољство што је општина укључена у пројекат, чији је основни циљ оснаживање мјесних заједница и веће учешће грађана у свим активностима, нагласивши да ће грађани у будућности, у великој мјери, осјетити добробит овог пројекта.
Захвални смо УНДП-у што нас је одабрао за имплементацију овог пројекта, а то је наставак добре међусобне сарадње. Општина је прихватила и финансијско учешће у овом пројекту, врло значајном за наше мјесне заједнице, које су носилац развоја општине“, рекао је Вучановић.
Стручна сарадница за локалну самоуправу УНДП-а Мерсиха Ћурчић је нагласила да је састанак одржан са циљем да представници мјесних заједница, организација цивилног друштва, привредног сектора и локалних медија изнесу своје ставове у погледу развоја мјесних заједница у Републици Српској.
На основу прикупљених информација урадићемо анализу која ће објединити квантитативне и квалитативне показатеље како би се покушао промијенити тренутни регулаторни оквир мјесних заједница у БиХ. Општина Котор Варош подржава све активности које су предвиђене пројектом (опремање просторија за будуће мјесне заједнице, учешће на форумима у организацији предсједника мјесних заједница, изградња капацитета..)“, рекла је Ћурчићева уз напомену да је имплементација пројекта почела у јулу прошле године и прва фаза траје четири године.
У УНДП-у су задовољни досадашњом имплементацијом пројекта и учешћем представника мјесних заједница.
Након два одржана форума и неколицине тренинга за обуку завршен је позив за додјелу средстава за приоритетне пројекте, чија ће реализација почети у октобру мјесецу. Тренутно је отворен позив за невладине организације од којих се очекују теме предложене на форумима“, рекла је Диана Шилић, пројектни службеник на пројекту „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“.