Бесплатне саднице малине за которварошке воћаре


КОТОР ВАРОШ, 13. НОВЕМБРА – За десет воћара са подручја општине Котор Варош данас је подијељено 10.000 садница малине сорте „Полка“.
Саднице су обезбиједиле општина Котор Варош и међународна хуманитарна организација „Ворлд вижн“.
Предсједник Удружења произвођача воћа општине Котор Варош Силвана Стојановић је истакла да су саднице овог јагодичастог воћа додијељене првенствено члановима Удружења, који желе да покрену или прошире производњу малине.
Начелник општине Далибор Вучановић је истакао да је за реализацију пројекта „Подршка Удружењу произвођача воћа Котор Варош у производњи малине“ умјесто предвиђених 5.000 КМ издвојено 8.410 КМ.
Због огромног интересовања одлучили смо издвојити додатна финансијска средства из буџета како би подржали настојања воћара да се баве производњом малина, односно проширују и подижу нове засаде“, рекао је Вучановић.
Према ријечима Вучановића малина је тражена роба на свјетском тржишту.
„Нема проблема за њен пласман, а ми имамо идеалне услове за малинарство и то је једно од наших стратешких опредјељења”, закључио је Вучановић.
Представник организације „Ворлд вижн“ Драган Југовић је нагласио да је обавеза свих корисника ширење засада малине на 2 дунума у наредне двије године.
Циљ овог пројекта је да обухвати што више которварошких домаћинстава да повећају плантаже малине, како би могли остварити значајну годишњу зараду живећи и радећи на својим сеоским имањима“, додао је Југовић.
До краја ове календарске године биће подијељено још 20.000 садница малине за 20 корисника, које ће донирати УНДП и Ворлд вижн.