Богојављење у знаку пливања за Часни крст


КОТОР ВАРОШ, 15. ЈАНУАРА – У општини Котор Варош на Богојављење, 19. јануара, четврти пут биће организовано пливање за Часни крст у ријеци Врбањи.

Идеја о одржавању ове манифестације, за коју влада велико интересовање, потекла је од Удружења за промоцију и значај спортске рекреације.

Организатор је добио благослов црквене општине, а покровитељ ове манифестације је начелник општине Котор Варош Зденко Сакан.

Такмичење ће бити одржано на ријеци Врбањи у насељу Котор. Дужина стазе је 33 метра, што симболизује број Исусових година у овоземаљском животу.

Као и претходних година интересовање је велико, много пливача који су већ учествовали поново су изразили жељу да пливају и буду дио витешког такмичења, а међу њима су и двије дјевојке, што је посебан куриозитет. Пошто Богојављење пада у недјељу очекујемо рекордан број пливача и посјетилаца“, истакли су у Удружењу за промоцију и значај спортске рекреације Котор Варош.

Plakat

Пријаве за ову витешку манифестацију трају до петка (17. јануар), када ће сви пријављени такмичари морати да обаве љекарски преглед у Дому здравља “Свети Пантелејмон” у периоду од 12.00 до 17.00 часова код доктора Слађана Каламанде, а након мишљења љекара биће одлучено да ли могу да пливају.

Празник је оно што ме мотивисало да пливам претходних, па и ове године. Заиста је невјероватна част пливати у свом граду тим поводом“, рекао је прошлогодишњи побједник Карађорђе Маринковић.

Редован учесник пливања за Часни крст је и Огњен Васић, који ће са још двојицом момака доћи из Словеније на ову манифестацију.

Осим вјерских убјеђења, који су примарни тог дана, морам признати да волим и осјећај подизања адреналина у тренуцима прије уласка у воду“, нагласио је Васић.

Покровитељ манифестације је начелник општине Котор Варош Зденко Сакан, који је истакао да су грађани поносни на манифестацију која је од 2017. године изузетно посјећена.

Побједнику ће припасти златни дукат који поклања породица Петровић, умјетничка слика Горана Чупића и заставе РС и Војске РС. Сви учесници ће добити мајицу као успомену на овај догађај и дарове Српске православне цркве, након трке је обезбијеђен ручак за такмичаре, а бројни привредници су се побринули да робне награде добију најбољи, најмлађи и најстарији пливач. Сви посјетиоци ће моћи да уз кувано вино дегустирају и пецива и пекарске производе.