Богојављење у знаку пливања за Часни крст


КОТОР ВАРОШ, 15. ЈАНУАРА – У општини Котор Варош на Богојављење, 19. јануара, други пут ће бити организовано пливање за Часни крст у ријеци Врбањи.

DSC_3134

Идеја о одржавању ове манифестације, за коју влада огромно интересовање, потекла је од Удружења за промоцију и значај спортске рекреације. Организатор је добио благослов црквене општине, а покровитељ ове манифестације је начелник општине Котор Варош Зденко Сакан.

Такмичење ће бити одржано на ријеци Врбањи у насељу Котор, а дужина стазе је 33 метра, што симболизује број Исусових година у овоземаљском животу.

Сви који тај дан уђу у воду добијају благодет и симболични су побједници“, рекао је Слободан Петровић, предсједник Удружења за промоцију и значај спортске рекреације и један од иницијатора витешког такмичења.

Он каже да ће сви пријављени такмичари морати да обаве љекарски преглед у сриједу у Дому здравља “Свети Пантелејмон” у периодима од 10.00 до 12.00 часова и од 14.00 до 16.00 часова, и да ће тек након мишљења љекара бити одлучено да ли могу да пливају.

Такмичари се могу пријавити до сриједе, када ће бити обављени љекарски прегледи, а за оне који због спријечености и пословних обавеза не буду могли у сриједу да се прегледају организоваћемо накнадни преглед“, истакао је Петровић.

Подршку овом догађају пружили су КП “Бобас”, “Квимпекс”, “Дермал”, “Грађус”, “Бор Петрол”, “Декол”, златара “Купрешак”, “ВК Дент”, ординација “Др. Тешић”, ординација “Др. Крчић”, СРД “Голубић”, Ауто сервис “Мома”, пекара “Обеликс”, “Житопека”, продавница бијеле технике “Зеус”, “Превоз Голуб”, “Наша кафаница”, бутици “Бест”, “Лагуна” и “Авис”, кафе бар “Деус”, ресторан “Ловац”, месница “Жар”, кафе бар “Метакса”, “Тропик”, кафе бар “Пиколо” и радници царинског терминала у Градишци.

Ово је само потврда да которварошки привредни субјекти цијене одважност и храброст такмичара који ће на Богојављење запливати за Часни крст, а захваљујући њима обезбиједићемо бројне робне награде и поклоне за учеснике, као и топле напитке за посјетиоце“, додао је Петровић.

Прије такмичења у пливању за Часни крст биће служена Света литургија у Храму Рођења Пресвете Богородице у Котор Варошу, након које ће свечана литија кренути према мосту.

Plakat bogojavljenje