Завршена радионица за обуку реадмисионих тимова

Завршена радионица за обуку реадмисионих тимова


КОТОР ВАРОШ, 5. ФЕБРУАРА – У Котор Варошу данас је завршена дводневна обука за креирање локалних акционих планова у оквиру пројекта “Интеграција повратника по основу споразума о реадмисији”, коју је организовала католичка хуманитарна организација Католик рилиф сервис /ЦРС/.

naslovna coba

Обуку су прошли чланови локалних реадмисионих тимова за писање пројеката из општина Котор Варош, Нови Град и Костајница.

Пројекат су реализовали ЦРС и Министарство за људска права и избјеглице БиХ, а донатори су владе Швајцарске и Лихтенштајна.

Ријеч је о пројекту реадмисије који подразумијева стварање услова за повратак грађана БиХ из земаља ЕУ, којима је престало право боравка по било ком основу.

Циљ ове радионице, на којој смо заједно спојили представнике три општине Нови Град, Котор Варош и Костајница, је да чланове локалних реадмисионих тимова обучимо да израде акциони план за интеграцију повратника по споразумима о реадмисији“, истакла је представник ЦРС-а Џенана Мемишевић-Пањета.

Она је нагласила да ће локални акциони планови који буду израдиле ове општине бити основ за обезбјеђивање средстава од међународних донатора у сврху стамбеног збрињавања и одрживости повратника.

Кроз овај пројекат планирана је санација четири стамбене јединице у Котор Вароши, које ће служити за смјештај реадмисираних повратника по моделу социјалног становања у заштићеним условима.

У овај пројекат укључено је 11 општина са подручја Републике Српске и ФБиХ, те из Брчко дистрикта. Све општине ће бити финансијски подржане кроз средства из буџета пројекта за потребе подршке реадмисираних повратника.