Завршени радови на осигурању обале Врбање


КОТОР ВАРОШ, 15. МАРТА – Радови у оквиру пројекта “Осигурање обале ријеке Врбање” вриједности 125.000 КМ, који су заједнички реализовали општина Котор Варош и УНДП, данас су у потпуности завршени.

DSCN7763

Радници грађевинског предузећа “Декол” поставили су габионску обалоутврду у дужини од 150 метара, од Градског трга низводно према Которском мосту.

На овај начин биће заштићен постојећи канализациони колектор и пјешачка стаза, који су оштећени током мајских поплава 2014. године“, рекао је начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и додао да је општина за овај пројекат издвојила 43.842 КМ.

Прорачун потребне крупноће камена за израду габионске мреже извршен је на основу просјечне брзине тока на ријеци Врбањи из пројекта “Израда мапа опасности и мапа ризика од поплава на сливу ријеке Врбас у БиХ”.

DSCN7762

Након санације доњег дијела градског купалишта “Бјелине”, који је примаран због заштите колектора, услиједиће санација горњег дијела купалишта, који је такође оштећен током мајских поплава 2014. године.

Извођењем пројектних активности осигураће се обала ријеке Врбање у дужини од 280 метара и заштитити од поплаве подручје јединог градског купалишта “Бјелине” површине 8.500 метара квадратних.