Котор Варош – индустријски центар Републике Српске


КОТОР ВАРОШ, 3. ОКТОБРА – Општина Котор Варош се може похвалити чињеницом да представља огледан примјер сарадње локалне заједнице и привредних субјеката, јер је неколико хиљада радника запослено у индустријској производњи. Ово је истакао предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић приликом данашње посјете привредним субјектима Дермал и Механичке конструкције.

1
2
3
4
5
6
8
Фабрика обуће Дермал тренутно запошљава 300 радника, а само у овој години је упослено 100 нових радника, рекао нам је власник овог предузећа Раденко Бубић.
Наши пословни партнери из Њемачке траже да скоро дупло повећамо обим производње ципела, са садашњих 700 на 1400 пари, тако да већ сада планирамо изградњу хале поред нашег производног погона, али размишљамо и о отварању новог објекта у једној од сусједних општина Челинцу или Кнежеву“, нагласио је Бубић.
Константна набавка нове опреме даје резултате, а по ријечима Бубића постигнута је њемачка продуктивност, што се одразило на плате запослених, које су повећане у овој години за 20 посто.
Индустрија коже, текстила и обуће годишње запошљава до 10.000 радника у Републици Српској, у зависности од сезоне, а само у Котор Варошу 2.000 радника, истакао је предсједник НС РС Игор Радојичић.
Оно што је важно истаћи за ову фабрику је да у кризним годинама 2008 и 2009 нису затварали производне погоне, него су повећавали обим производње и проширивали своје производне капацитете, а оријентисани су на извоз и из те кризе су изашли са повећаним извозом и производњом“, додао је Радојичић.
С обзиром да доста производних капацитета тражи нове локације у Европи, претежно са Далеког истока, то представља шансу за Републику Српску, јер постоји традиција у овој грани производње, али и обучена радна снага, рекао је Радојичић.
У Механичким конструкцијама је тренутно запослено 160 радника. Сви производи се извозе на италијнско тржиште, а у плану је и отварање нове фабрике у Рамићима код Бањалуке, рекао је власник предузећа Лука Сибио.
Механичке конструкције не само да одржавају него и проширују производњу, нови производни погон у Бањалуци који је планиран у Технолошком парку је у поодмаклој фази, али су административне потешкоће успориле саму релаизацију“, нагласио је Сибио.
Предсједник НС РС Игор Радојичић је приликом обиласка постројења у овој фабрици рекао да ће отварање фабрике у Рамићима бити од великог значаја за Бањалуку, која је позната по машинској индустрији.

Много фирми је кроз процес приватизације нестало тако да граду Бањалуци треба нових, свјежих индустријских капацитета, а ови италијански партнери имају производњу комплетну за извоз, за свјетско тржиште“, рекао је Радојичић.
На крају данашње посјете предсједника Радојичића привредним субјектима у Котор Варошу је констатовано да ова локална заједница има визију и конкретна запошљавања у индустрији уз нагласак на велики извоз, што би требала да буде орјентација укупне економије Републике Српске.