На Богојављење пливање за Часни крст


КОТОР ВАРОШ, 12. ЈАНУАРА – У Котор Варошу ће 19. јануара бити организована Богојављенска литија и пето пливање за Часни крст у ријеци Врбањи.

Програм ће почети у 9.00 часова служењем Свете литургије у Храму Рођења Пресвете Богородице, а биће настављен богојављенском литијом главном градском улицом до Которског моста, гдје ће бити освештана вода и спуштен крст у Врбању.

Иницијативу за ову манифестацију је покренуло Удружење за промоцију и значај спортске рекреације Котор Варош, начелник општине Зденко Сакан је генерални покровитељ, а организатор Српска православна црквена општина Котор Варош.

Архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић је рекао Срни да су на састанку са представницима Удружења за промоцију и значај спортске рекреације и начелником општине прецизирани сви детаљи пливања за Часни крст.

Богојављење је велики православни празник и зато желимо да га обиљежимо достојанствено, а сви који тај дан уђу у воду добијају благодет и симболични су побједници“, рекао је Нарић и позвао све вјернике и људе добре воље да учествују у светом богослужењу и свечаној Богојављенској литији.

Plakat final

Сакан је рекао да ова традиционална манифестација представља један од најљепших православних обичаја.

Са задовољством сам прихватио улогу покровитеља, а искористио бих прилику да позовем суграђане да испрате овај јединствени обичај“, истакао је Сакан.

Учесник који буде први допливао до Часног крста добија златни дукат, дар Саве Керезовића, а остали учесници добиће пригодне поклоне.

Сви кандидати требају у понедјељак (18.01.), у периоду од 9 до 16 часова, проћи здравстевни преглед у которварошком Дому здравља, како би се избјегао ризик по њихово здравље.

Из Удружења за промоцију и значај спортске рекреације истичу да су подршку овом догађају, који је прошле године окупио 15 такмичара, пружили бројни привредници са подручја општине.