Одлука о условима држања домаћих животиња


КОТОР ВАРОШ, 24. МАРТА – На подручју општине Котор Варош могу се, у складу са Одлуком о условима држања домаћих животиња и кућних љубимаца, држати кућни љубимци који не угрожавају физички и психички интегритет, личну сигурност и имовину грађана, који не ремете мир, не угрожавају општу хигијену стамбене јединице као и животну средину, не изазивају осјећај страха или гађења, при чему услови гајења и држања у потпуности задовољавају њихову добробит.

Пси се могу изводити само на кратком поводнику дужине највише до 1,5 метара са заштитном корпом на њушци.

Без заштитне корпе на одговарајућем поводнику могу се изводити пси малих и средњих раса, који по својој природи нису агресивни, као и штенад до четири мјесеца старости.

Уколико пас приликом извођења из стана запрља или загади степениште, стазу, пут, зелену површину или други простор, држалац пса је дужан да загађену површину очисти и опере, а по потреби и дезинфикује.

Власници свих врста паса морају са јавних површина, одмах по употреби очистити псећи измет и исти однијети у најближи контејнер или корпу за смеће.

Забрањено је увођење и пуштање паса и мачака у возила јавног саобраћаја, у продајне објекте тржнице, дјечија и спортска игралишта, просторије предузећа и установа (осим ветринарске амбуланте), у гробља, спомен подручја, угоститељске објекте (осим у хотеле који имају одређене просторе за смјештај паса), спортске објекте, биоскопе, на јавне скупове (осим службених изложби паса) и изложбе, на мјеста и објекте на којима је јасно истакнут знак забране увођења паса који је кружног облика са прецртаним ликом пса и на друга јавна мјеста на којима се одржавају јавне манифестације. Имаоци паса и мачака (физичка и правна лица и самостелни предузетници) дужни су да региструју животиње у року од седам дана од стицања власништва у надлежној ветеринарској организацији.

Ради идентификације све животиње треба да буду трајно означене – микрочипом, а имаоци животиња су дужни да изврше трајно означавање преко надлежних ветеринарских организација. Пси старији од три мјесеца морају бити вакцинисани против бјеснила.
Надзор над провођењем мјера прописаних одлуком врши ветеринарска инспекција и комунална полиција општине Котор Варош.

За непоштовање ове Одлуке прописане су новчане казне у износу од 200,00 до 500,00 КМ за физичка лица.

Из Одсјека за инспекцијске послове и комуналну полицију општине Котор Варош апелују на све суграђане, власнике паса, да се придржавају ових одредби ради безбједности дјеце и других лица, као и ради превенције заразних болести.