Одржана сједница Општинског штаба за ванредне ситуације


КОТОР ВАРОШ, 16. ЈАНУАРА – На данашњој сједници Општинског штаба за ванредне ситуације констатовано је да је неопходно предузети све превентивне радње на заштити становништва и имовине, према упозорењима и најавама обилних падавина Републичког хидрометеролошког завода.

Потребно је предузети и обавити све превентивне препоруке и радње, према упутствима Републичке управе цивилне заштите, како би се могло поступати према плану одбране од евентуалних поплава“, нагласио је командант Штаба Зденко Сакан.

Такође, додао је он, потребно је да се прати и реагује у складу са упозорењима Републичког хидрометеролошког завода, те да се упозори становништво у плавним подручјима у случају да дође до излијевања ријеке Врбање.

Štab 2

Републичка управа цивилне заштите најавила је да се од сутра до 20. јануара очекују обилне падавине уз јак до олујни југо и упозорила на могућност изливања бујичних водотока, појаву клизишта и значајан пораст великих ријека.

Према прогнози Хидрометеоролошког завода Републике Српске, највећа количина падавина се очекује у Херцеговини, понегдје и више од 250 милиметара по метру квадратном, Сарајевско-романијској регији и горњем Подрињу од 80 до 150 милиметара, те на западу од 60 до 120 милиметара.

На подручју општине Котор Варош се не очекују обилне падавине, а дежурне екипе Електрокрајине ће бити у приправности уколико дође до нестанка електричне енергије због олујних удара вјетра.