Одржано поетско вече “Њежност за Јесењина”


КОТОР ВАРОШ, 13. ОКТОБРА – Поводом обиљежавања 122 године од рођења Сергеја Јесењина вечерас је у Народној библиотеци одржано поетско вече под називом “Њежност за Јесењина”.
Стихове познатог и признатог руског пјесника рецитовао је публициста и пјесник из Добоја Миленко Глигорић, који је истакао да је Јесењин био јарки метеор, рођени поета и геније.
thumbnail_DSCN7144
„Живио је ради умјетности, којој је посветио све и жртвовао све укључујући и властити живот, а тиражи његових књига и пјесама показују да је он и дан данас најчитанији и најпопуларнији руски пјесник двадесетог и почетком 21. вијека“, рекао је Глигорић.
Глигорић каже да су његови префињени и танани стихови посвећени љубави и животу, те да његова дјела представљају израз и треперење руске душе.
„Слободно могу рећи да је он и српски пјесник, јер нико није толико препјеван у српском народу као што је његова поезија и ниједан страни пјесник није тако моћно звучао као Јесењин“, нагласио је Глигорић и додао да је то неоспорно заслуга његових даровитих преводилаца.
thumbnail_DSCN7143
По његовим ријечима Јесењин је дошао на овај свијет да све види, а ништа да узме, и зато је понекад добро подарити прегршт њежности за овог пјесника, јер он осим праве њежности никада друго богатство није желио да има.
Поред Глигорића стихове Јесењина су рецитовали професори српског језика Слободан Тешић и Милка Васиљевић, а дјевојачки ансамбл „Жубор“ је наступио у забавном дијелу програма.
Организатори вечерашње манифестације били су ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“ и Народна библиотека Котор Варош.