Одржан фестивал дјечијег фолклора „Васкршњи концерт“


КОТОР ВАРОШ, 15. МАЈА – У организацији Ансамбла народних игара и пјесама /АНИП/„Младост“ Залужани синоћ је у спортској дворани у Котор Варошу одржан Васкршњи концерт у оквиру 13. Међународног фестивала дјечијег фолклора.
DSCN4805

Директор фестивала Маринко Добраш је рекао да је фестивал конципиран за дјецу од пет до 15 година и да је у партнерству са Фолклорним ансамблом /ФА/ Котор Варош први пут организован у овом граду.
Ове године ансамбли, осим у Бањалуци и Котор Варошу, наступају и у Окучанима (Хрватска), гдје ће фестивал бити и затворен“, истакао је Добраш.
Према његовим ријечима основни циљ Васкршњег концерта је да становници Републике Српске виде дио свјетске културе и свијету прикажу своју културу и традицију, што је уједно и одлична туристичка кампања.
DSCN4805
Фестивал је посвећен Васкрсу и тематског је карактера, а организовали смо и радионице у ЈУ Центар за образовање и васпитање и рехабилитацију слушања и говора Бања Лука, гдје су млади фолклораши заједно са штићеницима ове установе шарали васкршња јаја и правили традиционална јела“, додао је Добраш.
Кореограф ФА Котор Варош Марина Томић је изразила задовољство што су партнер у овом пројекту.
Фестивал је значајан јер се размјењују искуства, зближавају културе и обичаји народа из сусједних држава и тако превазилазе предрасуде“, нагласила је Томићева.
У спортској дворани у Котор Варошу су наступила културно-умјетничка друштва “Алуминијум” Подгорица (Црна Гора), “Крива река” Беривојче (Србија), “Седенка” Скопље (Македонија), “Младост” Залужани, “Мехмед Мујкић” и “Котор Варош” Котор Варош.