Од 29. септембра ступа на снагу одлука о нерадној недјељи


КОТОР ВАРОШ, 23. СЕПТЕМБРА – Одборници Скупштине општине Котор Варош донијели су на посебној сједници одлуку о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју општине, а којом је недјеља дефинисана као нерадни дан.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан рекао је да је циљ ове одлуке, прије свега, унапређење радничког статуса.

Недјеља се у већини развијених земаља посматра као породични дан који је посебно значајан за жене, а управо оне су већински трговински радници у нашој локалној заједници“, истакао је Сакан и нагласио да одлука ступа на снагу већ од прве наредне недјеље /29. септембар/.

Према одредбама Закона о трговини Републике Српске скупштина јединице локалне самоуправе утврђује радно вријеме трговина, занатаских и услужних радњи.

Сакан је поручио да је то побједа радника, који дужи временски период иду са иницијативом да недјеља, посебно у тржним центрима буде проглашена нерадном, а да сви остали дани буду дефинисани са радним временом које је дефинисала Скупштина општине.

У Републици Српској иницијативу за забрану рада недјељом је крајем 2018. године покренуо Синдикат трговине, туризма и угоститељства РС. Анкета међу трговцима, синдикалцима и радницима показала је да 95 одсто испитаника сматра да недјељом трговине треба да буду затворене“, закључио је Сакан.

Одсјек за инспекције општине Котор Варош ће вршити контролу поштивања наведен одлуке.