Опозив начелника Котор Вароша није био по закону


САРАЈЕВО, 10. МАРТА – Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ данас је у Сарајеву донијела одлуку да поступак опозива начелника општине Котор Варош Далибора Вучановића из СНСД-а није спроведен у складу са законом.
Овакву одлуку ЦИК је донио након што је Апелационо одјељење Суда БиХ, на жалбу Вучановића, поништио претходну одлуку Комисије, која је првобитно утврдила да је опозив начелника општине Котор Варош проведен у складу са законом.
Према ријечима предсједника ЦИК-а Стјепана Микића, Суд је у рјешењу навео да Комисија није довољно пажње обратила на гласаче који гласају путем поште, а чији су гласови могли да утичу на исход референдума о опозиву начелника.
Чињеница је да је комисија за провођење опозива начелника Котор Вароша доставила пошти 28. новембра 1 070 коверата са гласачким материјалом од чега су неки отпремљени истог дана, а већи дио тек 1. и 2. децембра, односно послије референдума одржаног 30. новембра“, рекао је Микић.
Оцјенивши да се неко намјерно поигравао са гласачким листићима за гласање путем поште Микић је констатовао да је Комисија за провођење поступка опозива раније требало да упути гласачки материјал.
За члана ЦИК-а Суада Арнаутовића најспорније је што је жалба заснована на кашњењу достављања гласачког материјала гласачима који гласају путем поште, за шта је одговорна Комисија за провођење поступка опозива, односно чланови општинске администрације којима је шеф начелник општине.
Међутим, чињеница је да људи који су требали да се изјасне нису имали прилику“, закључио је Арнаутовић.
На референдуму за опозив Вучановића, 30. новембра прошле године, за његов опозив гласало је 3 286 бирача, против 2 975, док је 67 листића било неважећих.
Разлика између гласова за и против износи 491 глас, због чега је оцијењено да су гласови путем поште могли да путичу на исход гласања.
Апелационо одјељење Суда БиХ поништило је претходну одлуку Централне изборне комисије да је опозив начелника општине Котор Варош Далибора Вучановића спроведен у складу са законом.
Вучановић је жалбу Апелационом одјељењу Суда БиХ упутио након што ЦИК није прихватио извјештај Републичке изборне комисије (РИК) која је оцијенила да спровођење опозива није у потпуности било у складу са законом и да су уочени пропусти могли да утичу на резултате референдума .
Апелационо вијеће Суда БиХ утврдило је да је Вучановићева жалба основана и наложио ЦИК-у да преиспита своју одлуку и утврди чињенично стање.