Општина Котор Варош добила потврду о сертификацији


БАЊАЛУКА, 22. ЈУНА – Директор Привредне коморе Републике Српске Драгица Ристић уручила је данас начелнику општине Котор Варош потврду о испуњености критеријума програма сертификације градова и општина са повољним пословним окружењем.

DSCN6659

Добијање сертификата је својеврсна потврда да је општина Котор Варош у сваком тренутку на располагању локалној пословној заједници и потенцијалним иностраним инвеститорима те да се учинио максимум на уклањању постојећих административних баријера у пословању.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је истакао да је улазак у процес сертификације представљао како изазов тако и потребу да општина изврши својеврсну инвентуру властитих потенцијала и способности да привуче стране инвеститоре и наравно да охрабри домаће привреднике.

Привреда Котор Вароша је традиционално усмјерена ка обућарској и машинској индустрији и у те двије области имамо респектабилна привредна друштва која заслужују не само пажњу општинске управе већ и шире друштвене заједнице“, рекао је Сакан.

Он је додао да су которварошки привредници својеврсни амбасадори добре привредне активности и на основу њиховог рада општину Котор Варош потенцијални инвеститори могу препознати као средину са квалитеним пословним амбијентом.

Без сарадње и подршке институција РС и БиХ локалне заједнице не могу на адекватан начин одговорити свим изазовима којима су изложене, али уз добру сарадњу могу урадити и више него што су и саме планирале. Једни другима морамо бити и подршка и подстицај да увијек можемо и боље и више“, закључио је Сакан.

DSCN6656

Данашњем потписивању уговора о спровођењу процеса сертификације општина са повољним пословним окружењем у Југоисточној Европи /БФЦ СЕЕ/ са представницима Новог Града, Прњавора и Брода, као и ресертификацији локалних самоуправа са повољним пословним окружењем са представницима Бањалуке и Бијељине, те уручењу потврде о сертификацији општини

Котор Варош присуствовали су министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

Овом приликом одржана је панел-дискусија “Услови пословања и инвестиције – Примјери добре добре праксе у сертификованим локалним самоуправама”.