Осми круг додјеле Бикон плус признања за најуспјешније локалне праксе

Осми круг додјеле Бикон плус признања за најуспјешније локалне праксе


Приликом свечане церемоније и додјеле признања за најбоље праксе у локалној самоуправи у БиХ за 2013. годину, градоначелник Брчко Дистрикта др. Анто Домић примио је начелнике и градоначелнике општина у Градској вијећници, а потом у просторијама дворане Скупштине Брчко Дистрикта уручио Бикон плус признања за најбоље пројекте.
Већ неколико година Влада Брчко Дистрикта је организатор додјеле завршних признања Бикон плус програма заједно са савезима опћина и градова Федерације, Републике Српске и ОСЦЕ-ом.

Град Бијељина и општина Сребреник однијели су признања за пројекте на тему цивилна заштита – функционисање јединица локалне самоуправе у изванредним ситуацијама и елементарним непогодама. Стварање повољног пословног амбијента у јединицама локалне самоуправе ради привлачења инвестиција била је друга тема за коју су општине Теслић, Тешањ и Котор Варош однијеле Бикон признање. У области сарадње скупштина општина са грађанима у процесу доношења одлука награда је припала Невесињу и Старом Граду, док је општина Жепче однијела признање у области заштите околине у функцији одрживог развоја општине.

vijest03

Начелник општине Котор Варош Далибор Вучановић је истакао да ова локална заједница тренутно запошљава преко 4.500 радника и да је достигла предратни ниво запослености. Управо су страна улагања највећи разлог и погодности које нуди општинска управа разлог што је Котор Варош данас најпогоднија дестинација за инвестирање у БиХ.
Циљ овог својеврсног такмичења локалних самоуправа је презентација стандарда њиховог рада кроз међуопштинско учење, сарадњу и размјену најбољих искустава у пракси, што за резултат има побољшање квалитета живота становника тих локалних заједница.

У протеклих седам година, у програму Бикон Плус учествовало је преко 66% општина у БиХ и до сада је додијељено 47 признања. Програм је службено започет још 2005. године, од 2009. године финансиран је од стране Министарства локалне управе и самоуправе Републике Српске и Министарства правде Федерације БиХ.