Отворена изложба старих часописа и новина


КОТОР ВАРОШ, 19. СЕПТЕМБРА – Поводом обиљежавања Дана библиотеке у которварошкој Народној библиотеци данас је отворена изложба старих часописа и новина из Завичајне збирке.

У исложбеном простору библиотеке посјетиоци у наредне двије седмице могу погледати часописе из 70-тих, 80- тих и 90-тих година, који су излазили на подручју которварошке општине.

Директор Народне библиотеке Бојана Васић је истакла да у Завичајној збрци имају 45 серијских публикација, односно новина и часописа.

DSCN9428

По њеним ријечима најстарији часопис „Зора“ је издан седамдесетих година прошлог вијека, а издвајају се још лист „Стазе“, чији је издавач био тадашњи Средњошколски центар „Веселин Маслеша“, затим „Информатор“ и „Гласник которварошког краја“.

Пажњу посјетилаца привукла су и издања „Глас младих“ и „Планина“, а сачувани су и примјерци новина из одбрамбено-отаџбинског рата „Влашићки видици“ и „Врбањски токови““, поручила је Васићева.

DSCN9429

Она је нагласила да је основни циљ изложбе ставити акценат на Завичајну збирку.

Желимо подсјетити издаваче да су према Закону о библиотечко – информационој дјелатности дужни да народној библиотеци на свом подручју доставе по један обавезан примјерак штампане или на други начин издате публикације“, нагласила је Васићева и додала да је богата и вриједна Завичајна збирка основа за очување традиције и културне баштине једног завичаја.