Отворен нови погон фабрике “Дермал”


КОТОР ВАРОШ, 10. ФЕБРУАРА – Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић отворио је данас нови производни погон Фабрике обуће “Дермал” у Котор Варошу у који је та фирма уложила 2.500.000 КМ.

DSCN5802
Фабрика “Дермал”, која данас обиљежава 15 година рада, тренутно запошљава 500 радника.

Ђокић је истакао да ће Влада Републике Српске стимулисати Фабрику “Дермал”, односно 150 радника који ће ускоро почети да раде у новој хали.

Обезбиједићемо враћање доприноса за све новозапослене раднике, што представља значајан облик подршке привреди, чиме ћемо добити неколико хиљада нових радних мјеста у Републици Српској, што нам је и циљ“, рекао је Ђокић.

DSCN5810

Он је нагласио да ће Влада Републике Српске и ресорно министарство посебно обратити пажњу на извозно оријентисане компаније јер ће им донирати средства за њихове програме развоја.

“У сарадњи са власницима капитала, држава ће помагати повећање обима њиховог пословања и запошљавања, а самим тим повећавамо и бруто домаћи производ, а уједно побољшавамо и спољно трговинску размјену“, нагласио је Ђокић.

Он је додао да је Република Српска у 2016. години премашила 65 одсто покривености увоза извозом, што је врхунски резултат за економију Републике Српске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је да је Фабрика обуће “Дермал” примјер како се послује у овом тешком времену.

Овдје је све урађено према најновијим стандардима у погледу услова рада и технологије, што је резултат мукотрпног рада у претходних 15 година“, рекао је Савановић.

DSCN5812

Власник Фабрике обуће “Дермал” Раденко Бубић рекао је да је циљ руководства фабрике да се и даље шири понуда, али и унапређује успјешна сарадња са добављачима и партнерима.

То је наша визија, односно визија успјешног и модерног пословања која даје пуни допринос развоју општине“, истакао је Бубић.

Он је истакао да фабрика у кризним годинама 2008. и 2009. није затварала производне погоне, већ је повећавала обим производње и проширивала производне капацитете.

Фабрика обуће “Дермал” производе пласира на тржиште 10 европских земаља.

Осим чизама за француску и енглеску војску и америчке ватрогасце, “Дермал” производи намјенску обућу за министарства унутрашњих послова Србије и Црне Горе, као и за раднике “Електропривреде Републике Српске”. Недавно је потписан и уговор са словеначком “Алпином” за израду модне обуће и обуће за планинарење.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић уручио је “Дермалу” сребрни грб који припада свим фирмама са више од 500 запослених.

DSCN5816

Свечаном обиљежавању 15 година успјешног рада Фабрике обуће “Дермал” присусутвовали су и министар здравља и социјалне заштите Драган Богдани, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, начелници општина Козарска Дубица, Кнежево, Челинац и Котор Варош, бројни привредници, личности из јавног живота Републике Српске и бројни гости.

Нови производни погон освештао је архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић уз саслужење свештенства Српске православне цркве.

На свечаности су уручене захвалнице и новчане награде најуспјешнијим радницима фабрике, те признања добављачима и страним и домаћим пословним партнерима.