Пливачи – чувари народне традиције

Пливачи – чувари народне традиције


КОТОР ВАРОШ, 17. ЈАНУАРА – Припреме за Богојављенско пливање улазе у завршну фазу, а до данас се пријавило 14 пливача, који ће сутра имати обавезан љекарски преглед у Дому здравља “Свети Пантелејмон”.

За Богојављенски крст ће пливати само најхрабрији и најспремнији, а након љекарског прегледа ће бити познат тачан број учесника. Организатори поручују да пријаве трају још данас, а сутра у јутарњим часовима списак пливача биће прослијеђен Дому здравља “Свети Пантелејмон”.

Доктор Слађан Каламанда ће у периоду од 10.00 до 16.00 часова обавити општи преглед свих учесника, јер ова манифестација није само приказ снаге духа, већ и тијела“, истакли су у Организационом одбору ове манифестације и посебно се захвалили директору которварошког Дома здравља Владимиру Бибићу.

Колики је значај овог догађаја најбоље показује и велико интересовање Которварошана, што је доказ да добро организоване манифестације приликом вјерских празника изазивају велику пажњу.

Ова манифестација има вјерски карактер и сви који уђу тај дан у ријеку Врбању су побједници, јер је у питању витештво и спортски дух, а не такмичење“, рекао је архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић.

IMG-3075f081023c1d93db084114968a0abc-V

Учесник који буде први допливао до Часног крста добија златни дукат, дар Алексе Вучановића, умјетничку слику Бранка Русмира и заставе Републике Српске и Војске Републике Српске, најмлађи учесник добија поклон бутика “Бест”, а најстарији дар продавнице бијеле технике “Зеус”.

За све учеснике пливања за Часни крст начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је обезбиједио мајице као трајну успомену на овај дан, а Српска православна црквена општина Котор Варош и начелник Сакан су припремили ручак у ресторану “Наша кафаница” за све такмичаре.

Предузеће “Квимпекс” је за све посјетиоце обезбиједило топло послужење (кувано вино), док ће “Житопека” омогућити свим гледаоцима да дегустирају коктел пецива.

Подршку овом догађају пружили су још КП “Бобас”, “Врбања шуме”, ШГ “Врбања”, которварошка пословница “Електрокрајине”, “Дермал”, “Грађус”, “Бор Петрол”, “Декол”, Ауто сервис “Мома”, пекара “Обеликс”, “Превоз Голуб”, кафе бар “Деус”, месница “Жар”, кафе бар “Метакса”, кафе бар “Пиколо” и пензионисани полицајац Горан Бубић, који је и ове израдио Часни крст.

Сви који желе подржати ову истинску светковину која окупља највећи број Которварошана могу то да учине до суботе, када ће пливачи запливати у ријеци Врбањи.