Подршка пластеничкој производњи

Подршка пластеничкој производњи


Из буџета општине Котор Варош ове године је суфинансирана набавка 30 пластеника, јер се све више домаћинстава у которварошком крају одлучује за пластеничку производњу воћа и поврћа. Посебна пажња биће посвећена повећању обима производње у сточарству и воћарству, а биће реализовано и више пројеката унапређења производње органске хране.

Општинска управа Котор Вароша настојаће да у наредне двије године, кориштењем низа стимулативних мјера, створи услове за унапређење пољопривредне производње у долини Врбање и на сјеверним обронцима Влашића. По ријечима начелника општине Далибора Вучановића све је више заинтересованих пољопривредника у которварошком крају за производњу воћа и поврћа у пластеницима, јер већина њих нема проблема са откупом.

vijest02-1

Производња у пластеницима обезбјеђује узгој и бербу квалитетног поврћа, неколико пута већи принос у односу на отворено поље и представља најинтензивнији облик производње. Јово Васиљевић из Врбањаца је међу првима почео пластеничку производњу, а подршка општине у суфинансирању и набавци много му значи. Како нам је рекао пластеничка производња је добро рјешење за мале парцеле јер обезбјеђују пристојне приносе. За квалитетан узгој поврћа неопходна је и едукација, односно стручна помоћ.

Производња у пластеницима и стакленицима важан је сегмент пољопривреде развијених земаља, а последњих година и наших простора. Српска има велики потенцијал, с обзиром на климатске услове и ресурсе воде, а которварошка села представљају идеално подручје за производњу воћа и поврћа.