Потписан уговор о изградњи рециклажног дворишта


КОТОР-ВАРОШ, 15. ОКТОБРА – Најзначајнија инвестиција у овој години на подручју општине Котор-Варош је пројекат изградње рециклажног дворишта, чија је вриједност 160.000 КМ.
Уговор о почетку радова на изградњи рециклажног дворишта потписали су начелник општине Далибор Вучановић и у име извођача радова директор предузећа “Милеж градња” Миле Жутић.

Пројекат ће бити реализован у сарадњи са Развојним програмом УН /УНДП/, Фондом за заштиту животне средине и Комуналним предузећем “Бобас”. Општина је обезбиједила неопходну локацију и сву потребну документацију, а УНДП је учествовао у изради пројектне документације.

Изградња рециклажног дворишта се реализује у оквиру пројекта “Чист Врбас”, који заједнички финансирају Влада Јапана, “Кока кола”, “Еко пак”, локалне самоуправе и јавна комунална предузећа.

Пројектни службеник УНДП-а у пројекту “Чист Врбас” Дијана Шилић рекла је да је на овај начин настављена успјешна сарадња у реализацији бројних пројеката са општином Котор-Варош.

Након Доњег Вакуфа, гдје је у току изградња рециклажног дворишта, приступило се реализацији овог пројекта и у општини Котор-Варош. У првој фази биће обављени грађевински радови, а како би двориште било у функцији обезбиједили смо средства за рециклажу, пресу, контејнере и линију за рециклажу“, истакла је Шилићева.

Према ријечима начелника општине Котор-Варош Далибора Вучановића, овај пројекат ће подићи свијест грађана о чистој животној средини и побољшању комуналног реда.

Циљ нам је да и у руралним дијеловима општине проширимо одвоз отпада, а Комунално предузеће `Бобас` ће смањити трошкове превоза отпада на депонију у Рамиће, док ће, с друге стране, имати финансијску добит продајом сировине“, истакао је Вучановић.

Директор Комуналног предузећа “Бобас” Миланко Поповић, које ће у овом пројекту учествовати са 20.000 КМ, рекао је да ће, уз приходе од рециклираног отпада који ће остваривати ово предузеће, у овом пројекту бити запослено шест радника.

Изградња рециклажног дворишта почиње сутра, а предвиђени рок завршетка је 1. децембар. У првој фази ће, према ријечима извођача радова Миле Жутића, бити реализовани грађевински радови, а затим ће се приступити изградњи хале, асфалтирању насипа и приступног пута.