Потписан уговор о реализацији пројекта „Осигурање обале ријеке Врбање“


КОТОР ВАРОШ, 15. НОВЕМБРА – У присуству начелника општине Котор Варош Зденка Сакана данас су представници УНДП-а и грађевинског предузећа „Декол“потписали уговор о реализацији пројекта „Осигурање обале ријеке Врбање“ у вриједности 125.000 КМ.

DSCN7312

У оквиру пројекта је предвиђено постављање габионске обалоутврде у дужини од 150 метара, од Градског трга низводно према Которском мосту.

„На овај начин биће заштићен постојећи канализациони колектор и пјешачка стаза, који су оштећени током мајских поплава 2014. године“, рекао је начелник Сакан и додао да ће општина за овај пројекат издвојити 43.842,75 КМ.

Прорачун потребне крупноће камена за израду габионске мреже извршен је на основу просјечне брзине тока на ријеци Врбањи из пројекта „Израда мапа опасности и мапа ризика од поплава на сливу ријеке Врбас у БиХ“.

Рок за завршетак предвиђених радова је 30 дана.

Након санације доњег дијела градског купалишта „Бјелине“, који је примаран због заштите колектора, услиједиће санација горњег дијела купалишта, а за извођење тих радова биће расписана тендерска процедура.

Извођењем пројектних активности осигурала би се обала ријеке Врбање у дужини од 280 метара и заштитило би се од поплаве подручје јединог градског купалишта „Бјелине“ површине 8.500 метара квадратних.