Почетак радова на санацији водоводне и канализационе мреже‏


КОТОР ВАРОШ, 20. АПРИЛ – На подручју општине Котор Варош почела је санација и реконструкција градске водоводне мреже и проширење канализационе мреже, укупне вриједности пројекта четири милиона КМ.

Два милиона КМ су кредитна средства Европске инвестиционе банке, 1,4 милиона КМ су грант средства Владе Републике Српске, а 600.000 КМ је учешће општине у радовима који су завршени у протеклом периоду.

Извођач радова је предузеће “Приједорпутеви”, а реализација пројекта се састоји из три фазе, које чине санација постојећег изворишта, санација градске водоводне мреже и довршетак градске канализационе мреже. Рок извођења радова је 15 мјесеци.

Према ријечима начелника општине Котор Варош Далибора Вучановића, ово је најзначајнији пројекат у посљедњих 20 година за градско подручје.

– Старе и дотрајале цијеви биће замијењене новим, губици воде ће се смањити на минимум, а грађани ће добити квалитетнију воду за пиће – истакао је Вучановић.

Он је додао да је главни циљ пројекта побољшање и унапређење система водоснабдијевања и одвода отпадних вода на подручју општине, те смањење губитака воде у системима.

Реконструкција и проширење водоводног и канализационог система утицаће и на ефикасно и одрживо коришћење водних ресурса и заштиту ријеке Врбање.