Првачићи у школским клупама

Првачићи у школским клупама


КОTОР ВАРОШ, 1. СЕПТЕМБРА – У Основној школи Свети Сава у Котор Варошу, једној од највећих школа на подручју Републике Српске, укупно је уписано је 130 полазника у први разред, док ће од 223 ученика који су завршили девети разред њих 151 наставити школовање у Средњошколском центру Никола Tесла у Котор Варошу.

DSCN3770

У централној основној школи Свети Сава у Котор Варошу и четири подручне школе извршене су неопходне припреме за почетак наставе. Набављен је огрев, учионице су окречене, а врата школе су отворена за дјецу и њихове родитеље. Како нам је рекла Слађана Шубара, директор ЈУ ОШ “Свети Сава”, број уписаних првачића је већи у односу на претходну школску годину.

Ове године је 21 првачић више уписан у односу на прошлу школску годину. Tај број је у незнатном порасту и не утиче на поваћење броја одјељења у школама“, истакла је Шубара.
Захваљујући врло доброј сарадњи са ресорним министарством и ове године ће бесплатне уџбенике добити ученици првог и другог разреда, као и одлични ученици из породица са четворо и више дјеце. По ријечима Шубаре овој хуманој акцији придружила се и организација Ворлд вижн, која је даровала комплете уџбеника за више разреде дјеци из социјално угрожених породица.
У которварошком средњошколском центру су у прве разреде уписан 151 ученик у четири струке у седам одјељења. Ријеч је о Гимназији и три струке: економска, угоститељска и машинска. Највише ученика се интересује за смјер економски техничар, док је нешто слабија заинтересованост за смјерове пословно правни техничар и машински техничар.
Директор ЈУ СШЦ “Никола Tесла” Данијела Костић је рекла СРНИ да захваљујући одличној сарадњи са приватним предузећима са подручја општине, која се баве обрадом метала, ученици по завршетку школовања лако могу добити посао у струци.
Оно што нас радује је чињеница да ће од 223 ученика који су завршили девети разред у централним школама на подручју општине њих 151 наставити школовање у нашој установи, што значи да су сва одјељења првих разреда попуњена“, истакла је Костићева.
Нова школска година је почела данас у три централне основне школе (Котор Варош, Масловаре, Шипраге), као и у Средњошколском центру “Никола Tесла”.