Приоритет – реконструкција водоводне мреже и нова радна мјеста


КОТОР ВАРОШ, 22. АПРИЛА – Општина Котор Варош ће до краја ове године реализовати пројекат “Санација и реконструкција градске водоводне мреже и проширења канализационе мреже” у вриједности од четири милиона КМ.

DSCN3304

Укупно ће бити замијењено 20 километара подземне инсталације градског водовода у свим улицама на подручју општине. Реконструкција и проширење водоводног и канализационог система утицаће и на ефикасно и одрживо кориштење водних ресурса и заштиту ријеке Врбање.

“Овај пројекат је креиран по потребама грађана и његов циљ је да обезбиједи добар и квалитетан извор воде и уреди канализационе системе”, истакао је начелник општине Котор Варош Далибор Вучановић.

У сусрет Дану општине, 24. априла, он истиче да је отварање нових радних мјеста приоритет, па зато радује проширивање постојећих и отварање нових производних погона у фабрикама на подручју општине. Вучановић напомиње да је 2015. година била изузетно тешка у економском смислу.

“И поред те чињенице успјели смо извршити електрификацију у насељима Соколине и Баштина, асфалтирали смо локалне путеве у Котору и Слатини, а у сарадњи са УНДП-ом смо кроз два јавна позива финансирали седам пројеката за чију реализацију је издвојено 120.000 КМ”, наводи Вучановић.

Он наглашава да је стипендирано 85 студената и ђака, а за ту намјену из буџета општине издвојено је 60.000 марака.

“Захваљујући Развојном програму УН (УНДП) реализовали смо Пројекат санације и реконструкције Средњошколског центра у вриједности од 262.000 КМ. Замјеном столарије, постављањем новог крова и обновом фасаде уштеда топлотне енергије у школи ће бити знатно повећана”, истиче Вучановић.

DSCN3305

Општина је финансирала и набавку 13.000 садница малине за десет воћара, а подијељено је укупно 7.300 КМ премија за производњу корнишона за 23 пољопривредника на подручју општине.

“Радује нас што се све више домаћинстава у которварошком крају одлучује за производњу воћа и поврћа, а подршку пољопривредницима пружаћемо и у наредном периоду”, наглашава начелник Вучановић.

На локалној путној мрежи општине Котор Варош ускоро ће почети реализација пројекта хитног опоравка од поплава у вриједности од 1,14 КМ.

“Планирана је санација два моста на ријеци Врбањи у насељу Шибови и према Котору, те реконструкција моста на потоку Чуднић и изградња новог моста на ријеци Крушевици.

Пројектом је обухваћена и санација неколико локалних путева”, наглашава начелник Вучановић.

Крајем прошле године општина Котор Варош је потписала Уговор о спровођењу програма сертификације локалних самоуправа са повољним пословним окружењем према БФЦ стандарду.

Ријеч је о програму намијењеном општинама које имају одговорајуће капацитете, стратешки су опредјељене да унаприједе привредни амбијент, привуку инвестиције и подстакну развој локалне економије.

Такође, потписан је Уговор за реализацију Пројекта “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ” који проводи Развојни Програм Уједињених нација у БиХ – УНДП БиХ.

“Циљ Пројекта је да допринесе квалитетнијем животу грађана кроз веће демократско учешће и одговорност према јавности, кроз унапређење услуга на нивоу мјесне заједнице, јачање инфраструктуре и већу инклузију социјалних категорија становништва”, рекао је Вучановић.

Поводом Дана општине Котор Варош – 24. априла начелник општине је упутио честитку свим грађанкама и грађанима.

“Поносан сам на све наше привреднике, спортисте, ученике, студенте, појединце и организације, који и у овим тешким временима, постижу значајне резултате, и тако на најбољи могући начин промовишу нашу локалну заједницу. У име општине Котор Варош, у име својих сарадника и у своје лично име овом приликом захваљујем се свима онима који свакодневно дају свој допринос у развоју локалне заједнице на добробит свих наших грађана. Честитам

Вам рођендан града уз жељу и наду за бољу и перспективнију будућност”, закључио је Вучановић.