Промовисана књига о Мјесној заједници Вагани


КОТОР ВАРОШ, 23. МАРТА – У которварошкој библиотеци синоћ је промовисана књига „Од легенде до стварности“, (Мјесна заједница Вагани кроз вријеме и сјећање), аутора Остоје Ђукића.

Аутор је четири године радио на овој завичајној монографији, која описује Мјесну заједницу Вагани кроз вријеме и сјећања.

„У књизи су обрађени сви релевантни подаци о историјском трајању Вагана, од културе, традиције, вјеровања, учешћа у ратовима, саобраћаја и инфраструктуре“, истакао је Ђукић.

Иако је остварио каријеру универзитетског професора аутор књиге је цијели живот био везан за крај о коме пише.

„Намјера ми је била да напишем књигу о свом народу, свом завичају и својим брђанима, који на жалост све више и учесталије напуштају своје родно огњиште и одлазе“, додао је Ђукић.

По његовим ријечима нестанак села значи нестанак културе и традиције, оног што је свето и узвишено у српском народу.

„Останак људи на селу, производња здраве хране и здрав живот нас једино могу спасити од беспућа и незапослености“, закључио је Ђукић уз напомену да је српски народ кажњен од међународне заједнице јер се бранио да би опстао на просторима који су му вијековима припадали.

Рецензенти књиге „Од легенде до стварности“ Момчило Спасојевић и Војислав Кршић су рекли да завичајна монографија Остоје Ђукића показује једно подручје на микроплану и да представља одличну полазну основу за монографију општине Котор Варош.

Говорећи о књизи универзитетски професор Миодраг Ромић и пјесник Петар Ђаковић су се сложили у да је она намијењена свим генерацијама, јер садржи научне погледе о спасу етнологије, фолклора, народног стваралаштва и блискости људи у мјесним заједницама.

Књига „Од легенде до стварности“ је промовисана у организацији ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“, Народне библиотеке „Котор Варош“ и СПКД „Просвјета“, а у забавном дијелу наступиле су дјевојке из ансамбла „Жубор“.