Промоција пројеката социо-економске помоћи


САРАЈЕВО, 15. АПРИЛА – У организацији њемачке невладине хуманитарне организације АСБ данас је у Сарајеву одржана конФеренција под слоганом “Зарадити – Не добити”, као нови иновативни модел и приступ за кориштење пословних грантова намијењених социјално угроженим групама у БиХ.

DSCN3249

Пројектни слоган “Зарадити – Не добити” шаље јасну поруку како локалним властима тако и будућим корисницима пословних грантова кроз овај приступ, да је социо-економско оснаживање чак и најрањивијих друштвених групација једино могуће на бази сталног труда и јасно дефинисане идеје за покретањем или унапријеђењем пословних подухвата.

“На тај начин се спречава зависност од хуманитарне помоћи, осјећаји летаргије и Фатализма те се стварају економски способније и одрживије локалне заједнице и њихови становници”, рекао је регионални директор АСБ-а за Југоисточну Европу Елмир Бојаџић.

У сарадњи са организацијом АСБ на подручју општине Котор Варош је до сада реализовано више инФраструктурних и повратничких пројеката. По ријечима начелника општине Далибора Вучановића најзначајнији су “Повратак у Котор Варош” у вриједности од 660.000 евра, у оквиру којег је обновљено 46 стамбених објеката, те пројекат “Жртве мина” у вриједности 92.000 КМ, захваљујући којем је запослено 15 људи кроз пословне грантове.

“Циљ овог пројекта је да се корисници, који су прошли едукацију за израду малих бизнис планова, оспособе да раде и живе од властитог рада и прихода. Као локална заједница показали смо озбиљност, стручност и добре намјере, што и јесу наше основне водиље у пројектима са организацијом АСБ”, додао је Вучановић.

23 локалне самоуправе и Брчко Дистрикт су партнери са њемачком хуманитарном организацијом АСБ, чији су представници данас уручили захвалнице начелницима општина и координаторима за пројекте, чији је основни циљ запошљавање страдалих од мина.