Пчеларство и привређивање у експанзији у Котор Варошу


КОТОР ВАРОШ, 6. ОКТОБРА – У првој години пројекта кроз 12 теоријских и 24 практичне радионице о технологији пчеларења обучено је 60 жена из општина Градишка, Лакташи, Котор Варош, Кључ, Сански Мост и Теслић.

Radionica 4

Полазнице ове школе одслушале су и шест предавања о тржишно-маркетиншким аспектима пчелињих производа и повезивању са тржиштем. Жене из поменутих општина су упоредо прошле и обуку узгоја љековитог и ароматичног биља.

Radionica 3

“Досадашња предавања и радионице су нам заиста много помогле. Упознале смо доста тога о технологији пчеларења, али и о маркетингу и тржишту пчелињих производа. Посебно ме радује чињеница што смо прошли и обуку о узгоју љековитог и ароматичног биља”, рекла је Мира Видић – Ковач, пчеларка из Котор Вароша и додала да је природа у руралним крајевима Котор Вароша очувана и погодна за производњу меда и осталих пчелињих производе врхунског квалитета.

Radionica 1

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је истакао да је општина такође стала уз овај пројекат. Заједно са општинама Градишка, Сански Мост и Лакташи обезбиједила је по 100 конвертибиних марака за десет учесница радионица из Котор Вароша. Средства ће бити искориштена за набавку нових врцаљки.

Пројекат развоја тржишне пољопривреде, назван Фарма II, организовали су УСАИД и Амбасада Шведске у БиХ, чији су представници такође присуствовали свечаности додјеле цертификата полазницама школе пчеларења.