Савјетовање за узгајиваче малина

Савјетовање за узгајиваче малина


КОTОР ВАРОШ, 8. ОКTОБРА – Општинска пољопривредно – савјетодавна служба организовала је у Агроиндустријском центру Ободник савјетовање за пољопривреднике о савременој производњи и технологији узгоја малина.

На савјетовању, којем је присуствовало 20 учесника, представник општинске пољопривредно – савјетодавне службе Владимир Драгољевић презентовао је технологију производње малина.
Он је истакао да је ово предавање једно у низу редовних предавања за которварошке пољопривреднике, али да је малини посвећена посебна пажња.
Општина Котор Варош има јако добре климатске и рељеФне услове за производњу малине, а кроз предавања желимо да пренесемо неопходно знање свим заинтересованим за узгој ове воћке“, истакао је Драгољевић.
По његовим ријечима јесен је идеално годишње доба за почетак узгоја малина, уз претходну анализу земљишта.
Били смо у Ариљу и видјели да су климатски и земљишни параметри слични са онима на подручју општине Котор Варош, што нам даје гаранције за добру производњу малине“, додао је Драгољевић.
Миленко Ђукић, которварошки пољопривредник, већ дужи низ година узгаја малину на свом имању и задовољан је оствареним приносима.
Плодови малине цијењени су и тражени како у свјежем стању тако и у прехрамбеној индустрији. Од малине правим вино и сок, а нарочито добру цијену постижу појединачно смрзнути плодови“, рекао је Ђукић.
Пољопривредници са подручја општине Котор Варош се надају и субвенцијама министарства пољопривреде, које се односе на подигнути засад малине на основу правилника о субвенционисању за 2014. годину. Tакође, општина ће у наредној години посветити већу пажњу малинарима.