Сакан: Подршка инвеститорима и равномјеран развој мјесних заједница


КОТОР ВАРОШ, 24. НОВЕМБРА – Нови начелник општине Котор Варош Зденко Сакан истиче да ће приоритет у његовом раду бити подршка домаћим и страним инвеститорима који долазе у ову локалну заједницу са намјером да отварају и проширују производне погоне, али и равномјерно улагање у мјесне заједнице.

DSCN5567

Општина Котор Варош се може похвалити привредним развојем и повољним пословним окружењем, а намјера новог општинског руководства је да тај тренд настави и додатно поједностави процедуре око добијања дозвола.

Као што смо недавно додијелили фабрици обуће „Спортек“ 15 дунума земљишта по прихватљивој цијени како би изградили фабрику за 500 радника, тако ћемо помоћи сваком ко буде заинтересован да инвестира кроз повољну додјелу замљишта, убрзавање процедура код добијања грађевинских и урбанистичких дозвола“, рекао је Сакан за Срну и додао ће његова врата бити отворена свим грађанима без обзира на њихово политичко опредијељење.

Према његовим ријечима равномјерно ће се улагати у мјесне заједнице, а фокус ће бити стављен на асфалтирање путева и рјешавање комуналних проблема.

Ако те послове распоредимо равномјерно свака мјеста заједница ће добити понешто и у четворогодишњем мандату можемо много тога да урадимо. У току су радови на водоводној и канализационој мрежи и кад буду завршени доћи ћемо у позицију да на једном мјесту испуштамо отпадне воде“, нагласио је Сакан.

У плану новог општинског руководства је и уређење улица, уклањање и санација старих објеката и већа брига о чистоћи града.

Сакан додаје да ће у предстојећем четворогодишњем мандату један од приоритета бити израда пројектне документације и рјешавање имовинско-правних односа за нову зграду административне службе општине

Буџет општине је тренутно оптерећен отплатом кредита и издвајањима за запослене у Административној служби и предузећима и установама чији је оснивач општина.

Из прошлогодишњег буџета који је износио седам милиона КМ за капиталне инвестиције је издвојено око 325.000 КМ. У периоду од 2004. до 2008. године када је буџет износио нешто више од четири милиона КМ за капиталне инвестиције је остајало око 900.000 КМ и зато је неопходно смањти трошкове како би више новца остало за инвестирање“, каже Сакан.

Осим општинског буџета нови начелник рачуна и на финансијску подршку Владе РС и БиХ институција.