Служен парастос за погинуле борце у Вигошти


КОТОР ВАРОШ, 15. АВГУСТА – У Вигошти код Котор Вароша јуче је обиљежено 26 година од страдања 14 српских бораца који су убијени у засједи у овом мјесту, а још 13 њихових сабораца је рањено.

Тим поводом служен је парастос, положени вијенци и запаљене свијеће на спомен-обиљежју у Вигошти.

Вијенце на спомен-обиљежје у Вигошти положили су начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и замјеник начелника Младен Тривуновић, представници општинске Борачке организације и Полицијске станице Котор Варош.

parastos 1

Након парастоса, који је служио јереј Мирко Батар, окупљенима се обратио предсједник општинске Борачке организације Госто Тривуновић, који је истакао да српски борци који су дали живот за одбрану свог народа и Републике Српске никада неће бити заборављени.

Према његовим ријечима, да није било војске и бораца Републике Српске, не би било ни српског народа.

На подручју Котор Вароша страдало је 305 бораца, а рањено је око 630 бораца, који су данас инвалиди од прве до 10. категорије. Након 26 година од злочина не смијемо заборавити, али хришћански је опростити“, нагласио је Тривуновић.

nacelnik Sakan

У јутарњим часовима 14. августа 1992. године мучки у непријатељској засједи нападнут је комби који је превозио храну и у којем су се налазили борци који су се са смјене враћали кућама.

Тада су убијени Мирослав Пешевић, Будимир Кузмић, Обрад Ђукић, Слободан Вучановић, Милорад Нарић, Стаменко Дубочанин, Весељко Шебић, Недељко Чупић, Владо Божичковић, Радован Лујић, Мирослав Тепић, Зоран Васиљевић и Зоран Малијевић, док је од посљедица рањавања преминуо Вјекослав Смиљић.