Средњошколском центру уручени рачунари

Средњошколском центру уручени рачунари


КОТОР ВАРОШ, 23. СЕПТЕМБРА – Министар финансија Рeпублике Српске Зоран Тегелтија посјетио је општину Котор Варош и том прилико уручио 15 рачунара Средњошколском центру “Никола Тесла”. На овај начин комплетно је опремљен информатички кабинет са софтвером, који је ова установа добила од компаније “Сим Техник”.

Ријеч је о рачунарима који својим техничким карактеристикама одговарају потребама за један такав софтвер, а све с циљем лакшег запошљавања ученика по завршетку средњег образовања, рекао је новинарима министар Тегелтија.

Он је додао да у Котор Варошу није присутан проблем незапослености као у неким другим општинама, јер локална власт кроз реализацију одређених пројеката и сарадњу са Владом Српске настоји отворити нова радна мјеста.

Одличан примјер су привредна предузећа која егзистирају на подручју општине већ дуги низ година, а у разговору с начелником општине увјерио сам се да већина њих планира проширити своје производне капацитете“, истакао је Тегелтија.

Ресорно министарство ће, по ријечима Тегелтије, наставити да пружа помоћ у информатичком опремању и у другим школама у Републици Српској.

Начелник општине Котор Варош Далибор Вучановић је нагласио значај реализације овог пројекта, јер ће ученици послије праксе имати могућност запослења у компанији “Сим Техник”.

Нама у локалној заједници је циљ да ученици по завршетку школовања заснују радни однос, а машински техничари имају све услове да то остваре у предузећима “Сим Техник” и “Механичке конструкције”, гдје данас ради већина кадрова из Средњошколског центра “Никола Тесла“, додао је Вучановић.

Директор СШЦ “Никола Тесла” Котор Варош Данијела Костић је истакла да ће ученици имати најсавременију обуку у програму “Солид Воркс” за директно моделирање и израду тих машинских дијелова.

Управо из тог разлога смо увели нови смјер машински техничар за компјутерско конструисање, гдје ће ученици стећи неопходна знања која ће касније примијењивати код свог послодавца“, истакла је Костићева.

Власник предузећа “Сим Техник” Стипо Марић је потврдио да има добра искуства са ученицима Средњошколског центра у Котор Варошу који долазе на праксу, а њих десетак су најбољи радници ове фирме.

Потенцијални партнери из иностранства ће лакше успоставити сарадњу са предузећем “Сим Техник” уколико виде са каквим стручним кадром располажемо, нагласио је Марић.

На крају данашње посјете министар Тегелтија је посјетио ово предузеће, које тренутно запошљава 150 радника, али ће тај број до краја године бити повећан након завршетка производне хале и набавке нових машина.