Створени услови за повратак Хрватa


КОТОР ВАРОШ, 22. МАЈА – Потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић је након посјете општини Котор Варош истакао да је у овој локалној заједници урађен низ пројеката од великог значаја за одрживи повратак Хрвата.

Руководство општине Котор Варош и Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске су уложили огроман напор да се Хрвати врате на своја огњишта, стварајући им нормалне услове за живот и рад“, нагласио је Јерковић и додао да је неопходна већа помоћ међународних донатора у рјешавању инфраструктурних проблема.

Ресорно министарство и локална заједница су омогућили безбједан повратак Хрвата, јер на простору Републике Српске немамо инцидената, рушења објеката, као ни препрека од стране општинских органа у погледу издавања неопходних дозвола за рад“, рекао је Јерковић и похвалио напоре власника Фабрике за обраду алуминијске и челичне браварије „ФТФ“ у мјесној заједници Забрђе, која има у плану да запосли 15 радника до краја ове године.

Потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић, министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш и начелник општине Котор Варош Зденко Сакан су данас обишли постројења фабрике за обраду челичне и алуминијске браварије у Забрђу, као и асфалтирану дионицу пута у насељу Подбрђе.

DSCN8086

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш је приликом обиласка асфалтиране дионице пута у насељу Подбрђе подсјетио да је у одрживи повратак на подручју општине Котор Варош уложено преко 2 милиона КМ.

Укупно ће бити обновљено 40 кућа, за модернизацију пута у насељу Подбрђе у дужини од 400 метара издвојили смо 45.000 КМ, а за асфалтирање пута према насељу Топаловићи издвојићемо у сарадњи са општином 30.000 КМ“, поручио је Чордаш и додао да ће најзначајнији пројекат за повратнике хрватске националности бити изградња водовода у мјесној заједници Забрђе.

DSCN8087

Људи отварају фабрике и њима је неопходна вода, а нова радна мјеста су једини гарант останка људи на овим просторима. За водовод смо обезбиједили 100.000 КМ, а до краја године ћемо настојати да затворимо конструкцију од 300.000 КМ како би становници овог краја коначно добили водовод“, закључио је Чордаш.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је рекао да је реализација инфраструктурних пројеката у повратничким заједницама веома важан сегмент одрживог повратка.

Асфалтирањем ова два пута у мјесној заједници Забрђе и стамбеним збрињавањем већег броја повратника знатно смо унаприједили живот расељених лица, а у плану је да до краја године завршимо електрификацију стамбених јединица у насељу Билице, за чију намјену је издвојено 65.000 КМ“, истакао је Сакан и додао да ће на овај начин бити омогућено прикључење на нисконапонску електро-мрежу за одређен број повратничких домова.