Укупно седам обољелих, из кућне изолације изашло 319 људи


КОТОР ВАРОШ, 10. АПРИЛА – На подручју општине Котор Варош евидентирано је седмо лице позитивно на вирус корона, док је из кућне изолације изашло 319 људи, саопштио је општински Штаб за ванредне ситуације.

Укупно имамо седам обољелих, у карантину је 19 лица, а 178 под здравственим надзором“, рекао је командант општинског Штаба за ванредне ситуације Зденко Сакан.

У Котор Варошу нису забиљежени случајеви кршења полицијског часа, док је једном лицу издат прекршајни налог због непоштовања мјера о кућној изолацији.

Комунална полиција је у периоду од када је почела контрола поштовања мјере кућне изолације и кажњавање неодговорних лица извршила 606 контрола.

IMG-3aeb1e29cfa39079d858f864f5dfb54d-V

Из Штаба су поручили да ће наредних десет дана контролни органи појачано вршити надзор над примјеном свих наложених мјера и у законским оквирима проводити казнене одредбе уколико се утврди кршење.

Апелујем на суграђане да се без обзира на долазак топлијег времена уздрже од окупљања и састајања на излетиштима, игралиштима и осталим јавним површинама масовног окупљања, а посебан апел овог типа упућен је према многољудним удружењима грађана“, нагласио је Сакан и додао да се и даље редовно врши дезинфекција јавних површина и јавних објеката.

Подијељена су 84 прехрамбена пакета која је донирао “Тропик маркет”, док ће 50 прехрамбених пакета фабрике обуће “Дермал” из Котор Вароша волонтери Црвеног крста у сарадњи са Центром за социјални рад и оформљеним тимовима мјесних заједница подијелити социјално најугроженијим породицама на подручју општине.

IMG-e0fb80f711e3a854b53d2a56fdfb4c0d-V

На сједници Штаба је констатовано да има довољан број вишекратних заштитних маски у резерви /4.800/, до сада је подијељено грађанима општине 15.000 комада, а волонтери Црвеног крста ће наставити са подјелом истих у наредном периоду.

Становништву је указано да је забрањено паљење ватре у близини шума и лако запаљивих материјала, те да ће починиоци евентуалних недјела бити новчано кажњени и против њих ће бити покренут кривични поступак.

Испред Штаба за ванредне ситуације је именован тим који ће пратити активности на друштвеним мрежама и пријављивати особе које шире панику објавом дезинформација и лажних вијести и упућују пријетње у изнесеним коментарима.

IMG-ceecd5b4f929eb98d741d3a7651821f6-V

Грађани поштују наредбе ограничења кретања, препоручене хигијенске и мјере дезинфекције /ношење маски и рукавица, лична хигијена/ и препоручено држање међусобног растојања од најмање једног метра.