Усвојени планови заштите од елементарних непогода


КОТОР ВАРОШ, 23. МАРТА – На сједници Општинског штаба за ванредне ситуације, одржаној данас у просторијама СО Котор Варош, осим плана рада штаба у 2017. години, разматрани су и планови који обухватају спровођење активности у припреми и спровођењу мјера заштите од поплава и пожара за 2017. годину, као и о план заштите од земљотреса у периоду 2016-2019. година.

На састанку је закључено да се посљедице пожара тешко могу предвидјети, али се могу провести превентивне мјере заштите да се посљедице умање.

Доношењем и провођењем плана унаприједиће се и обезбиједити свестраније ангажовање органа Општинске управе, предузећа и других субјеката и поправити ниво приправности на заштити и спасавању првенствено људи а потом и материјалних добара од шумских и других пожара отвореног простора.

Према процјени угрожености од бујица РС, општина Котор Варош није сврстана у подручја која су најчешће изложена поплавама и њеним штетним посљедицама.

У случају евентуалних земљотреса неопходно је посебну пажњу посветити мјестима и објектима масовнијег окупљања и боравка становништва. Како на подручју општине има на десетине клизишта, која су се појавила након мајских поплава 2014. године, то је потребно узети у обзир када је у питању процјена ризика од земљотреса.

Општински штаб за ванредне ситуације је оперативно стручно тијело надлежно за координацију и руковођење приликом заштите и спасавања у ванредним ситуацијама, чији избор чланова се врши на основу професионалног обављања дужности повезаних са мјерама заштите спасавања људи и материјалних добара.