Lideri u planiranju i upravljanju razvojem


U okviru UNDP-ovog Projekta Integrisanog lokalnog razvoja (ILDP) u Sarajevu je održana konferencija o strateškom planiranju i implementaciji razvojnih strategija u 40 opština i gradova širom BiH, s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi, ali i izazova sa kojima se lokalne zajednice suočavaju u realizaciji razvojnih prioriteta.
Konferencija je omogućila razmjenu iskustava 18 opština i gradova koje su tokom prošle godine izradile lokalne razvojne strategije, u skladu sa opšte-prihvaćenom Metodologijom za integrisano planiranje lokalnog razvoja (MiPRO) te je istovremeno pružila priliku da se 22 opštine osvrnu na dosadašnja ostvarenja u sistemskoj implementaciji lokalnih strategija.
Tokom konferencije, posebna izlaganja su imali načelnica Mrkonjić Grada, gđa Divna Aničić, o iskustvima opštine u procesu strateškog planiranja koji je rezultirao razvojnom strategijom opštine Mrkonjić Grad, načelnik opštine Kotor Varoš gosp. Dalibor Vučanović, o povoljnom privrednom ambijentu u ovoj lokalnoj zajednici, te načelnik opštine Orašje, gosp. Đuro Topić, koji je govorio o izazovima i uspjesima u implementaciji lokalne razvojne strategije opštine Orašje.

U kontekstu implementacije lokalnih razvojnih strategija, istaknuta je važnost finansijske realnosti strategija, namicanja sredstava iz eksternih izvora finansiranja za strateške prioritete putem razvijanja kapaciteta za pisanje projekata, kao i važnost sistemskog upravljanja strategijama i razvojem putem posebno uspostavljenih jedinica za upravljanje razvojem u opštinskim/gradskim administracijama. S obzirom da opštine dijele slične probleme koje puno efikasnije mogu rješavati zajedno, naglašena je i nužnost međuopštinske saradnje i sve njene koristi.
Regula Babler, savjetnica za lokalnu upravu, migracije i razvoj Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) uputila je čestitke prvoj generaciji 22 predstavnika jedinica lokalnih samouprava za uspješno korištenje sveobuhvatnog modela uprave kako bi strateški prioriteti postali konkretne akcije i naglasila da je potreban i angažman viših nivoa vlasti, što podrazumijeva više zagovaranja i lobiranja za lokalne institucije kako bi ostvarile nužne političke i finansijske razvojne podsticaje.
ILDP je zajednička inicijativa UNDP-a i SDC-a i provodi se u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom pravde FBiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS, Unsko-sanskim i Zapadnohercegovačkim Kantonom, Savezom općina i gradova FBiH, Savezom opština i gradova RS i 40 opština i gradova širom BiH.


Hit Counter provided by technology news