Bogojavljenje u znaku plivanja za Časni krst


KOTOR VAROŠ, 15. JANUARA – U opštini Kotor Varoš na Bogojavljenje, 19. januara, četvrti put biće organizovano plivanje za Časni krst u rijeci Vrbanji.

Ideja o održavanju ove manifestacije, za koju vlada veliko interesovanje, potekla je od Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije.

Organizator je dobio blagoslov crkvene opštine, a pokrovitelj ove manifestacije je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Takmičenje će biti održano na rijeci Vrbanji u naselju Kotor. Dužina staze je 33 metra, što simbolizuje broj Isusovih godina u ovozemaljskom životu.

Kao i prethodnih godina interesovanje je veliko, mnogo plivača koji su već učestvovali ponovo su izrazili želju da plivaju i budu dio viteškog takmičenja, a među njima su i dvije djevojke, što je poseban kuriozitet. Pošto Bogojavljenje pada u nedjelju očekujemo rekordan broj plivača i posjetilaca“, istakli su u Udruženju za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš.

Plakat

Prijave za ovu vitešku manifestaciju traju do petka (17. januar), kada će svi prijavljeni takmičari morati da obave ljekarski pregled u Domu zdravlja “Sveti Pantelejmon” u periodu od 12.00 do 17.00 časova kod doktora Slađana Kalamande, a nakon mišljenja ljekara biće odlučeno da li mogu da plivaju.

Praznik je ono što me motivisalo da plivam prethodnih, pa i ove godine. Zaista je nevjerovatna čast plivati u svom gradu tim povodom“, rekao je prošlogodišnji pobjednik Karađorđe Marinković.

Redovan učesnik plivanja za Časni krst je i Ognjen Vasić, koji će sa još dvojicom momaka doći iz Slovenije na ovu manifestaciju.

Osim vjerskih ubjeđenja, koji su primarni tog dana, moram priznati da volim i osjećaj podizanja adrenalina u trenucima prije ulaska u vodu“, naglasio je Vasić.

Pokrovitelj manifestacije je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan, koji je istakao da su građani ponosni na manifestaciju koja je od 2017. godine izuzetno posjećena.

Pobjedniku će pripasti zlatni dukat koji poklanja porodica Petrović, umjetnička slika Gorana Čupića i zastave RS i Vojske RS. Svi učesnici će dobiti majicu kao uspomenu na ovaj događaj i darove Srpske pravoslavne crkve, nakon trke je obezbijeđen ručak za takmičare, a brojni privrednici su se pobrinuli da robne nagrade dobiju najbolji, najmlađi i najstariji plivač. Svi posjetioci će moći da uz kuvano vino degustiraju i peciva i pekarske proizvode.


Hit Counter provided by technology news