Pitajte Načelnika


Vaše ime (obavezno)

Vaša email adresa (obavezno)

Tema

Vaše pitanje

ODGOVORI

Poštovani načelniče,

Interesuje me koliko novca će koštati izgradnja nove zgrade lokalne uprave i kada je rok završetka radova?

Unaprijed hvala

Stojan Marković, MZ Kotor Varoš, 07.07.2020.

Poštovani Stojane,

Poštovani Stojane, kamen-temeljac za novu zgradu opštinske uprave položen je 23. septembra prošle godine i od tada teče rok od 360 dana za završetak posla.

Izgradnja zgrade po sistemu “ključ u ruke” koštaće 3,1 milion KM, a riječ je objektu ukupne korisne površine 2.360 metara kvadratnih koji će imati suteren, prizemlje i tri sprata.

U podrumskom dijelu objekta biće podzemne parking-garaže za potrebe lokalne samouprave, skupštinska sala sa pratećim sadržajem, prostor za arhivu, pomoćni prostor i kotlovnica.

U prizemlju objekta će biti ulazni hol, portirnica, šalter-sala i kancelarije, koje će biti smještene i na preostalim spratovima.
…………………………………………………………………………………………………………………….

Poštovani načelniče,

Živim u MZ Zabrđe i zanima me kada će biti asfaltirane dionice puta Zabrđe – Most Šibovi u dužini od 500 metara i Lipa Zabrđe – Duboki potok u dužini od 500 metara, koje su predviđene planom kapitalnih investicija?

Unaprijed hvala

Željko Jelušić, MZ Zabrđe 06.05.2020.

Poštovani Željko,

Sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu od 90.000 KM su obezbijeđena i vrlo brzo ćemo krenuti u realizaciju ovog projekta.

Biće to nastavak aktivnosti na modernizaciji i sanaciji lokalnih puteva, a po završetku ovog projekta oko 50 domaćinstava će imati bolju putnu komunikaciju sa gradskim područjem.

Projekat će biti realizovan do kraja juna mjeseca.
…………………………………………………………………………………………………………………….
Poštovani načelniče,

Živim u selu Raštani i zanima me kada će početi radovi na izgradnji vodovoda za čiju namjenu su mještani obezbijedili 3.500 KM?

Unaprijed hvala

Nedeljko Petrušić, MZ Maslovare 15.05.2020.

Poštovani Nedeljko,

Opština je za ovu namjenu izdvojila 7.000 KM i uskoro će početi radovi na polaganju cjevovoda u dužini od jednog kilometra i montaža alkatena. Ovo je zajednička investicija opštine i mještana na zadovoljstvo 200 domaćinstava, koji će imati bolje vodosnabdijevanje.
…………………………………………………………………………………………………………………….

Poštovani načelniče,

Živim u MZ Šiprage i zanima me kada će se popraviti rasvjeta u ovoj mjesnoj zajednici? Takođe, stubovi su u jako lošem stanju i neophodno je da se stvore uslovi da mještani mogu u večernjim časovima prošetati, a ne da žive u mraku.

Unaprijed hvala

Hidaet Palić, MZ Šiprage 06.02.2020.

Poštovani Hidaete,

Istog dana kada su uočeni pomenuti kvarovi dežurna ekipa je otišla i snimila postojeće stanje i sanirala dio rasvjete koja ima nadzemni sistem napajanja, što znači da je u funkciju stavljeno 13 rasvjetnih mjesta. Problem je u napajanju na potezu od gornjeg mosta do donjeg mosta, gdje je primijenjen podzemni sistem napajanja. Na predmetnoj dionici je došlo do pregorijevanja podzemnog kabla, zbog čega dolazi do pregorijevanja dolaznog napona tako da je isti van upotrebe. Jedino rješenje je da se izvrši demontaža oštećenih stubova, koji su uliveni u beton, kako bi se ovaj problem trajno riješio. To iziskuje značajna finansijska sredstva koja nisu planirana ovogodišnjim budžetom, ali ćemo nastojati u dogledno vrijeme da iznađemo mogućnost rješavanja ovog problema.
…………………………………………………………………………………………………………………….

Poštovani načelniče,

Živim u MZ Zabrđe u zaseoku Tovladić. Prvo pitanje bi bilo kada će doći gradska voda u naše naselje, jer smo osuđeni na bunare koji ljeti presuše pa se pojedinačno snalazimo za pitku vodu. Na imanju imam veliki broj grla ovaca i krava pa mi ljeti suša predstavlja problem za pitku vodu.
Drugo pitanje je kada će biti objavljeni rezultati Javnog poziva za dodjelu određenih sredstava iz septembra mjeseca prošle godine, kada sam uredno aplicirala i komisija je posjetila moje imanje. Zanima me da li će biti kakvih uplata za poljoprivredu pošto se bavimo stočarstvom i ovčarstvom i jedini smo u ovom djelu sela koji imamo više grla krava i ovaca

Dragana Dragoljević, MZ Zabrđe, 29.01.202

Poštovana Dragana, vjerovatno ste upoznati da je završena treća faza izgradnje vodovoda prema naselju Podbrđe. Nakon što su prve dvije faze uspješno okončane glavni transportni vod je doveden do preduzeća „Sim Tehnik“ i do Osnovne škole „Sveti Sava“ u Zabrđu. Do sada je u ovaj projekat investirano 200.000 KM. U ovoj godini ćemo investirati još 70.000 KM za ovu kapitalnu investiciju i to za glavni vod na pravcu Podosoje – Čitluk. Nakon toga ćemo, u zavisnosti od budžetskih sredstava i eventualnih donacija, razmatrati i rješevanje problema pitke vode u Tovladiću.

Što se tiče drugog Vašeg pitanja Javni poziv nije bio objavljen, nego je komisija obišla imanja po podnesenim zahtjevima za dodjelu pomoći poljoprivrednim proizvođačima, a u skladu sa pravilnikom. U toku iduće sedmice, a u vezi sa Vašim zahtjevom, biće uplaćena pomoć od strane opštine na Vaš račun i račune ostalih poljoprivrednih proizvođača kojima je ista odobrena. Hvala na razumijevanju.

…………………………………………………………………………………………………………………….

Poštovani načelniče,
Da li ste nešto učini po pitanju povezivanja opštine Kotor Varoš sa gradom Banjaluka brzom cestom? Takođe, glavna gradska ulica je u katastrofalnom stanju i da li će ona biti asfaltirana
Unaprijed hvala

Dragan Popović, MZ Kotor Varoš 02.07.2019.

Poštovani Dragane, u vezi sa Vašim primjedbama podsjećam Vas da je u septembru 2017. godine prilikom posjete našoj opštini ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić obećao da će u prošloj godini biti asfaltirano tri kilometra magistralnog puta u Kotor Varošu, odnosno postavljanje novog asfalta, jer je projekat sanacije i rekonstrukcije gradske vodovodne mreže i proširenje kanalizacione mreže završen. Međutim, do realizacije tog projekta nije došlo, a mi smo ponovo uputili zahtjev JP „Putevi RS“, kako bi dobili odgovor na ovo pitanje. U odgovoru stoji da ovaj projekat nije uvršten u plan kapitalnih investicija za 2019. godinu. Hvala na razumijevanju.
…………………………………………………………………………………………………………………….

Poštovani načelniče,
Kada će se put koji vodi do groblja u selu Podosoje nasuti i popraviti, pošto je u dosta lošem stanju?
Unaprijed hvala

Dragana Milojčić, 02.07.201

Poštovana Dragana, nasipanje i održavanje lokalnih puteva je u nadležnosti opštine i problem koji ste apostrofirali je nedavno riješen na zadovoljstvo mještana sela Podosoje. Hvala na razumijevanju i strpljenju!
…………………………………………………………………………………………………………………….

Poštovani načelniče,
Kada će se popraviti put za park prirode Srpska Duboka i vodopad „Skakavac“
Unaprijed hvala

Tomislav Dubočanin, 02.07.2019.

Poštovani Tomislave, u toku su radovi na redovnom održavanju i nasipanju puteva na području opštine, tako da će i put na ovom potezu u MZ Grabovica biti uskoro saniran. Hvala na razumijevanju!
…………………………………………………………………………………………………………………….

Poštovani načelniče,
Molimo Vas da mi odgovorite zašto još uvijek nema redovnog prevoza putnika za MZ Vagani?
Ovo pitanje je neophodno riješiti zbog srednjoškolaca i radnika koji nemaju redovan prevoz. Riječ je o redovnoj liniji firme „Prevoz Golub“, a servisira ju prevoznik Mile Kretić.
Unaprijed hvala

Ranko Gavrilović, MZ Vagani 23.02.2018.

Poštovani Ranko, u vezi sa Vašim primjedbama i primjedbama stanovništva MZ Vagani i naselja Ravne, mi smo uputili dopis firmi „Prevoz Golub“ u kojem insistiramo da se pridržavaju registrovanog reda vožnje na liniji Kotor Varoš – Vagani, kako bi potrebe usluga prevoza stanovništva sa pomenutog područja bile zadovoljene. Hvala na razumijevanju.

…………………………………………………………………………………………………………………….

Poštovani načelniče,
Interesuje me cijena poljoprivrednog zemljišta po jednom hektaru. Želim kupiti zemljište od 50 do 100 hektara. Živim u Sjediljenim Američkim Državama i želim uložiti novac u poljoprivredu.
Unaprijed hvala.

Savo Bošković iz SAD-a, 22.02.2018.

Poštovani Savo, neophodno je da naznačite slobodnu lokaciju na području opštine za koju ste zainteresovani kako bi Vam ponudili adekvatan odgovor, jer zemljište u vlasništvu opštine se prodaje putem licitacije. Hvala na razumijevanju.

…………………………………………………………………………………………………………………….

Poštovani načelniče,
Interesuje me zašto nije urađena Rekonstrukcija vodovoda u MZ Šiprage kada u godišnjem planu Kapitalnih investicija za 2017. godinu stoji pod tačkom 7 Sanacija i rekonstrukcija vodovodne mreže u Šipragama.
Unaprijed hvala.

Hidajet Palić iz Šipraga, 23.12.2017.

Poštovani Hidaete, u pravu ste da je petogodišnjim Planom kapitalnih investicija predviđena Sanacija i rekonstrukcija vodovoda u MZ Šiprage, ali zbog nedostatka sredstava u budžetu opštine u stavci Kapitalne investicije za 2017. godinu ovaj projekat nije realizovan. On se i dalje nalazi u grupi prioriteta, a Skupština će donijeti odluku o planu kapitalnih investicija za 2018. godinu.

…………………………………………………………………………………………………………………….

Poštovani načelniče,
Postoji li kakva mogućnostda se moj rodni list i rodni list moje djece ne može izdavati trećim licima, preciznije mome ocu, jer taj isti rodni list on često zloupotrebljava?
Unaprijed hvala.

Elvir Alagić, 04.12.2017.

Poštovani Elvire, neophodno je da se obratite matičaru u Vašem mjesnom uredu sa dopisom u kojem ćete jasno naznačiti ko može i da li neko može podizati Vaša lična dokumenta i dokumenta Vaše djece. Nakon toga će nadležne opštinske službe postupati u skladu sa Vašim zahtjevom.
Hvala na razumijevanju.

…………………………………………………………………………………………………………………….

Poštovani načelniče,
Interesuje me da li je slučajno ili namjerno izostavljeno asfaltiranje ulica u MZ Šiprage? Dobro ste upoznati sa činjenicom koliko je kubika šume izašlo sa područja MZ Šiprage, a uz to imamo i dva mosta na regionalnom putu koja treba renovirati. Hoće li se pronaći zajednički jezik u interesu mještana koji ovdje žive?
Unaprijed hvala.

Hidaet Palić iz Šipraga, 04.12.2017.

Poštovani Hidaete, ove godine nije u planu asfaltiranje ulica u Šipragama. Za navedeni problem trebate se obratiti Savjetu Mjesne zajednice, kako bi njihovi predstavnici u saradnji sa opštinom kroz određene projekte mogli riješiti navedeni problem. Kada predstavnici Savjeta MZ Šiprage dostave prijedloge oni će biti razmotreni od strane odgovarajuće komisije. Pomenuti mostovi se nalaze na regionalnom putu i za njihovo održavanje je odgovorna Direkcija za puteve RS. Opština je dva puta u toku ove godine intervenisala kako bi se zamijenile oštećene drvene mosnice. Za ulazni most nisu još uvijek riješeni imovinsko pravni odnosi, dok za izlazni most postoji projektna dokumentacija i imamo obećanje Direkcije za puteve RS da će biti stavljen u plan renoviranja u 2018. godini.
Hvala na razumijevanju.

…………………………………………………………………………………………………………………….

Poštovani načelniče,
Interesuje me dokle se stiglo sa regulisanjem rasvjete u MZ Šiprage, ulica lijevo od džamije. Koliko ja i moje komšije znamo da se tu dolazilo i mjerilo u aprilu i rasvjeta je u planu, ali do sada ništa nije urađeno. Nas mještane zanima dokle se stiglo sa projektom.
Mislim da bi dobro bilo da i naše ulice u Šipragama imaju naziv i broj, da li će to ikada biti.
Unaprijed hvala mještani ulice.

Hidajet Palić iz Šipraga, 11.11.2017.

Poštovani Hidajete, ove godine planom kapitalnih investicija nije predviđena izgradnja rasvjete u Mjesnoj zajednici Šiprage. Iz budžeta opštine za narednu godinu je planirano 400.000 KM za kapitalne investicije. Svi pristigli prijedlozi Savjeta mjesnih zajednica će biti razmotreni, a komisija za bodovanje će utvrditi prioritete i oni će biti dati na usvajanje lokalnom parlamentu, koji će nakon toga definisati konačan plan kapitalnih investicija za 2018. godinu.

…………………………………………………………………………………………………………………….

Gospodine Sakan, kakve su šanse da selo Rujevica dobije par uličnih sijalica. Ove dvije što smo ja i moj rođak platili iz privatnog džepa i to po cijeni od 560 KM po komadu, a one ujedno troše našu privatnu struju koju mi plaćamo. Postoji li kakva mogućnost da se naše naselje bolje osvijetli. Hvala unaprijed.

Tomislav Čolić iz Rujevice, 15.03.2017.

Poštovani Tomo, ove godine nije u planu proširenje ulične rasvjete budžetskim sredstvima, a održavanje i rekonstrukcija postojeće rasvjete je ono što naše službe rade i što je naša obaveza. Za navedeni problem trebate se obratiti Savjetu Mjesne zajednice, kako bi njihovi predstavnici u saradnji sa opštinom kroz određene projekte mogli riješiti navedeni problem. Hvala na razumijevanju.